Dani hrvatskog pršuta ove godine gostuju u gradu Krku

Za pršut možemo kazati kako je dijelom hrvatske kulturno-gastronomske baštine, što znači da takva autohtona delicija zauzima važno mjesto u našoj gastronomiji. No, u želji da se što bolje iskoristi ekonomski, gospodarski i gastronomski potencijal tog cijenjenog proizvoda Klaster hrvatskog pršuta u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka organizira Dane hrvatskog pršuta.

I dok je premijerno izdanje ove manifestacije namijenjene prvenstveno struci prošle godine održano u Splitu, ovogodišnji, drugi po redu, susret hrvatskih pršutara, trgovaca i ugostitelja 15. i 16. travnja odvijat će se u krčkom Valamar Koralj Romantic hotelu.
Zadaća tog dvodnevnog događanja tako biva promoviranje pršuta kao našeg tradicionalnog gastronomskog proizvoda, uz insistiranje na očuvanju njegove izvornosti i autohtonosti. Iz gospodarskog rakursa ova smotra kreirana je kako bi potaknula razmjenu znanja i iskustva, i to putem organiziranih radionica i okruglih stolova tijekom kojih će svoja mišljenja razmijeniti ključni subjekti prehrambene industrije, a sve s ciljem poticanja i postizanja gospodarske suradnje. 
U programu ove business to business izložbene manifestacije kao glavni izlagači sudjeluju članovi Klastera hrvatskog pršuta, iako su brojni edukativni sadržaji namijenjeni ne samo proizvođačima već i trgovcima, ugostiteljima, potrošačima, kao i svim ostalim relevantnim subjektima. Na planiranim radionicama i okruglim stolovima tako će biti riječi o novitetima vezanim uz informiranje potrošača o hrani, označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, potencijalima koji proizlaze iz zaštite pršuta ili financiranju pršutarske proizvodnje. S time da će u sklopu svečanog otvorenja manifestacije, 15. travnja, u 12.00 sati, biti dodijeljena priznanja najboljim pršutima, i to u dvije kategorije - Istarski i Krčki te Dalmatinski i Drniški, jer zahvaljujući ponajprije specifičnostima u proizvodnji te bogatom kulturnom i povijesnom nasljeđu u nas se zasad proizvode tek ta četiri certificirana pršuta.
 
 
Nakon uspješno odrađenih prošlogodišnjih Dana hrvatskog pršuta koji su potaknuli bavljenje problematikom vezanom uz pršutarsku industriju ove se godine s programom nastavlja u istom tonu, nudeći odgovore na sva bitna pitanja povezana s ovim sektorom, ujedno promovirajući pršut kao naš vrijedan autohtoni proizvod, ali i Hrvatsku kao zanimljivu gastro destinaciju. Ovogodišnja se smotra odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Grada Krka i Turističke zajednice Grada Krka.