Darovima glazbe kroz zvuk, nakon različitih udaraljki, predstavljena harfa; muzicirao Trio Ćiković

U novom segmentu glazbenog dijela programa 66. Ljetnih priredbi, 11. kolovoza 2022. godine, na krčkoj Sceni Zidine nezaboravni koncert, uz neprestanu interakciju s publikom, odsvirao je Trio harfi Ćiković.

Glazbenim segmentom ovogodišnjeg festivala, kojeg možemo predstaviti geslom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas, obuhvaćeno je deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da je prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijela presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe, preko svjetovne renesansne glazbe - frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Drugom cjelinom, Darovi glazbe kroz glas predstavljaju se suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista, a trećom, Darovi glazbe kroz zvuk ansambli i glazbeni kolektivi posvećeni sviranju neobičnijih instrumenata, s time da je u nastavku ovog uzbudljivog poglavlja, nakon izvrsnog nastupa ansambla Percussion Club Project koji je probudio magiju udaraljki, prepun auditorij istinski uživao upravo u koncertu Trija harfi Ćiković.

Ovaj tročlani glazbeni sastav kojim su pored poznate hrvatske harfistice Diane Grubišić Ćiković okupljene i njezine dvije kćeri Veronika i Marta Ćiković, predstavio se djelima skladateljskih velikana kao što su Richard Rodgers, Isaac Albéniz, Pearl Chertok, Monika Stadler, Guillaume Connesson, Deborah Henson-Conant ili Bernard Andres, publici, pritom, približivši jedinstvenu glazbenu priču vođenu zavodljivim zvukovima harfi, uz napomenu, kako je koncertni program složen tako da pruži uvid u sve mogućnosti ovog drevnog instrumenta, a kojem, kao što je demonstrirano, jako dobro stoji široki spektar glazbenih žanrova.

 

 

Harfistica Diana Grubišić Ćiković diplomirala je klavir, 1988., na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a harfu, 1994. godine, na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavala se kod uglednih harfističkih pedagoga u Francuskoj i Italiji, a poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu. Dosad je održala brojne solističke i komorne koncerte u zemlji i inozemstvu, snimala je za fonoteku Hrvatskog radija, a objavila je i tri nosača zvuka u izdanju kuće Croatia Records. Više od 20 godina bila je solo harfistica Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od 2015. godine, izvanredna je profesorica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Svoju ljubav prema glazbi, posebice harfi, prenijela je na svoje dvije kćeri.

Veronika Ćiković na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2020., magistrirala je s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude), a 2021. godine školovanje je nastavila na specijalističkom studiju harfe odabravši temu Francuske glazbe za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća. Nastupa solistički, u raznim komornim sastavima te kao članica hrvatskog orkestra harfi 1000 žica. Dobitnica je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Marta Ćiković je studentica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dobitnica je niza nagrada na državnim i međunarodnim smotrama. Najmlađa je članica orkestra harfi 1000 žica.

 

 

U nastavku glazbenog dijela festivala, u četvrtak, 18. kolovoza, slijedi zajednički koncert sopranistice Buge Marije Šimić i basa Tonija Nežića, uz klavirsku pratnju Roberta Batelića, dok će u završnici, u četvrtak, 25. kolovoza, muzicirati Simply Brass Kvintet, kojeg čine: Tomica Rukljić (truba), Rudolf Homen (truba), Nikola Zver (rog), Alan Bošnjak (trombon) i Željko Kertez (tuba). Ulaznice za oba koncerta se ne naplaćuju.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.