Eko jedro Krk, jedinstvena promocija grada i otoka Krka

Projekt Eko jedro Krk ove su godine zajednički pokrenuli lovranska Udruga Obala naših unuka i krčki Jedriličarski klub Plav, kako bi putem jedriličarskog sporta i sudjelovanja krčke ekipe na jednom od najvećih svjetskih jedriličarskih evenata - tršćanskoj Barcolani, prenijeli priču o pomorskom, kulturnom i kulturalnom identitetu grada i otoka Krka.

Naime, sedmeročlana posada, uz zanos i ljubav prema jedrenju, u Trst će ponijeti najfinije otočne gastro delicije, poput domaćeg vina, suhih smokava, sira i maslinovog ulja, ali i želju da grad i otok Krk predstave kao turističku destinaciju bogate maritimne prošlosti, tim više što Jedriličarski klub Plav, kao najstarije jedriličarsko udruženje na istočnojadranskoj obali, sljedeće godine slavi 140. godišnjicu djelovanja. Međutim, jednako je važno Krk izdvojiti i kao zelenu destinaciju u kojoj se mnogo ulaže u provođenje načela ekologije i održivog razvoja, s ciljem postizanja potpune energetske neovisnosti.
Budući da je Eko jedro Krk zamišljeno kao višegodišnji projekt, već bi se sljedeće ova jedinstvena promocija trebala podignuti za stepenicu više, jer se, u suradnji s Turističkom zajednicom otoka Krka, planira predstavljanje na jednom od tamošnjih štandova, kao i bogat kulturno-umjetnički program za koji bi bio zadužen Centar za kulturu Grada Krka. Naime, namjera je tršćansku publiku upoznati s projektom Komunicirajmo baštinu čija su četiri izložbena segmenta inspirirana motivima otočne maritimne i tradicijske baštine.
Ove godine, akcija započinje već 02. listopada, i to dvodnevnim treningom, s time da je polazak za Trst predviđen 08. listopada, dok je 10. listopad rezerviran za promociju grada i otoka u Trstu, a 11. listopad za sudjelovanje na 47. Barcolani, koja je prošle godine okupila 2.000 brodica, što ih je pratilo više od 350.000 posjetitelja.