FIG - premijerno izdanje festivala filma i glazbe

Udruga Kreativni Krk u suradnji s Veclom i Kinom Krk, između 29. rujna i 01. listopada 2023. godine, priređuje FIG - premijerno izdanje festivala filma i glazbe koji će se odvijati u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krk) i njezinom eksterijeru. Potporu festivalu pružio je Grad Krk.

Novi uspjesi svjetske i regionalne kinematografije, sadržaji za najmlađe, edukativne radionice, nastupi DJ-a i jazz glazbenika, drugim riječima žanrovski diverzitet, glavni su sastojci ovog jedinstvenog programa, stoga posljednji rujanski vikend rezervirajte za novu filmsko-glazbenu avanturu.

FIG će, 29. rujna, u Kinu Krk otvoriti novi film redatelja poznatog po izbjegavanju realizma, odnosno ekscentričnom i unikatnom vizualno-narativnom stilu. Riječ je o Amerikancu Wesu Andersonu i njegovom posljednjem uratku Asteroid City (2023.), dramediji koja se može pohvaliti zvjezdanom glumačkom postavom koju čine: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan i Jeff Goldblum. Radnja filma odvija se '50-ih godina prošloga stoljeća, a fabula prati djecu i roditelje koji dolaze u pustinjski grad na Junior Stargazer/Space Cadet konvenciju koja okuplja astronome, profesore te obitelji tinejdžera zainteresiranih za astronomiju i vojsku. Svi oni očekuju ugodno druženje, no umjesto toga svjedoče kaosu nakon što se konvencija prekine zbog događaja koji će promijeniti svijet…
Prvu filmsku večer upotpunit će nastup lokalnih jazz glazbenika okupljenih u Sunny side Duo. Poznati saksofonist Franjo Črnjarić, zajedno s kavijaturistom Karlom Lovrićem posjetiteljima će pružiti ugodnu večer s repertoarom jazz standarda i improvizacije.

 

 

Sljedećeg dana, u subotu, 30. rujna, u jutarnjem terminu, FIG će ponuditi besplatnu poslasticu za najmlađe! U Kinu Krk bit će prikazan slijed popularnih animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi pod nazivom Moj prvi odlazak u kino - MPOK, s time da se posebnost ovog dijela festivala ogleda u tome što će djeca dobiti prigodnu diplomu čime se nastoji trajno zabilježiti sjećanje na njihov prvi susret s projekcijom na velikom platnu.

Druga filmska večer rezervirana je za hrvatski film, a posjetitelji će moći pogledati kratkometražni film U šumi mlade redateljice Sare Grgurić, te hvaljeni debitantski igrani film Andreja Korovljeva Hotel Pula. Drama U šumi (2020.), koja prati odlazak Saše i Filipa u Gorski Kotar za vrijeme karantene, 2020. godine osvojila je nagradu Zlatna kolica u sklopu programa kratkometražnog filma Kockice Zagrebačkog filmskog festivala, nakon čega je nastavila nizati uspjehe na regionalnim i europskim festivalima. Hotel Pula (2023.) donosi priču o neobičnom odnosu tridesetogodišnjeg bosanskog izbjeglice Mahira, u izvedbi Ermina Brava, i mlade Puljanke Une koju portretira Nika Grbelja. Ova višeslojna drama premijerno je prikazana na ovogodišnjem jubilarnom, 70. Pula Film Festivalu, ujedno ga i otvorivši.

Ovu zanimljivu večer zaokružit će nastup krčkog DJ-a Morikone. Adrian Morić aka Morikone, na sceni je prisutan već dugi niz godina, a lokalnom stanovništvu možda je najpoznatiji kao talentirani bubnjar bendova poput Buco i Kalašnjikovi ili Mala Vida. Morikone je dosad zabilježio nastupe na raznim glazbenim festivalima te pozornicu dijelio s renomiranim imenima hrvatske elektronske scene poput Ane Antonove.

Cijena ulaznica za svaki od prva dva festivalska dana iznosi 3,50 eura, a iste su dostupne putem online servisa kinokrk.mojekarte.hr, no bit će ih moguće nabaviti i na ulazu u Kino, neposredno pred početak projekcija, ako se prethodno u potpunosti ne rasprodaju.

 

 

Zadnji dan festivala, 01. listopad, posvećuje se dokumentarnom filmu i uspješnoj nedavno uspostavljenoj suradnji između Udruge Kreativni Krk i Liburnia Film Festivala. U Kinu Krk bit će prikazan program Liburnia uplovljava, a s njime i El Shatt - nacrt za utopiju (2023.) redatelja Ivana Ramljaka koji je na ovogodišnjem, 21. Liburnia Film Festivalu osvojio prvu nagradu publike te Knin - Zadar (2023.) redateljice Melite Vrsaljko kojem je pripala nagrada za najbolji film.

Program trećeg festivalskog dana je besplatan, a poželjno je, s obzirom na kapacitet dvorane, u Kino pristići 15-ak minuta prije početka projekcije.

 

 

U sklopu FIG-a Udruga Kreativni Krk i Filmaktiv iz Rijeke donose i besplatne video radionice za mlade - video aktivizam na djelu: što je videoaktivizam, primjeri videoaktivizma, razrada scenarija, zvuk, kadriranje i montaža. Ove radionice temelje se na neformalnom druženju, učenju kroz puno praktičnih izazova te prilagođavanju potrebama i sposobnostima polaznika, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti. Svaka radionica pružit će osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog i/ili eksperimentalnog videa, od ideje do realizacije. Edukacija se provodi u tri cjeline: (1) teorijski uvod u filmski jezik i filmska izražajna sredstva te upoznavanje s tehničkim mogućnostima, (2) pisanje mini scenarija i predprodukcijska priprema te (3) snimanje i montiranje video uratka. Svi zainteresirani za sudjelovanje na video radionicama prijavljuju se tako da svoje podatke: ime, prezime i dob, pošalju e-mailom na: kreativnikrk@gmail.com.  

 

FIG - festival filma i glazbe
 

Filmski dio programa:

 

Petak, 29. rujna

Kino Krk, 20.00

Asteroid city (Wes Anderson)

 

Subota, 30. rujna

Kino Krk, 09.00

Moj prvi odlazak u kino - MPOK, izbor animiranih filmova namijenjenih djeci predškolske dobi

Kino Krk, 20.00

U šumi (Sara Grgurić)

Kino Krk, 20.30

Hotel Pula (Andrej Korovljev)

 

Nedjelja, 01. listopada

Kino Krk, 20.00

Liburnia uplovljava

El Shatt - nacrt za utopiju (Ivan Ramljak)

Knin - Zadar (Melita Vrsaljko)

 

Glazbeni dio programa:

 

Petak, 29. rujna

Eksterijer Kina Krk, 22.00

Sunny side duo (jazz)

 

Subota, 30. rujna

Eksterijer Kina Krk, 22.00

DJ Morikone (elektro)

 

Edukativni dio programa:

 

29. rujna - 01. listopada

Kino Krk

Video radionice za mlade - video aktivizam na djelu: što je videoaktivizam, primjeri videoaktivizma, razrada scenarija, zvuk, kadriranje i montaža