Galerija Decumanus, intervencijom umjetnika Zdenka Bašića, pretvorena u čarobnu Svarogovu šumu

U krčkoj Galriji Decumanus, od 27. studenog do 24. prosinca 2022. godine, može se razgledati zanimljiva izložba/ambijent Čarobna Svarogova šuma - zaboravljene starohrvatske priče jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, ilustratora i autora Zdenka Bašića.

Mističan šareni svijet uhvaćen u njegovim raskošnim ilustracijama, skulpturama (najčešće lutkama) i instalacijama motiviran je danas gotovo zaboravljenim elementima hrvatske narodne predaje. Njima je obilježeno svako naše mjesto, rijeka, šuma ili planina. Od keltskih nadoda koji su nadijevali imena ovim krajevima, pa sve do Slavena koji su spajanjem s rimskim stanovništvom kreirali u svijetu jedinstven panteon. Zmajevi, vukojarci, krsnici, pozoji, pesiglavci, mure, nevidinčići, jagari, posvečkari, hastrmani i vilovnjaci samo su neka od mnogih bića koja su paralelno s ljudskim življem nastanjivala ovu zemlju.

Ljudima je, dakle, pripadalo mjesto pod Suncem, a njihovoj braći - vilinskom narodu - mjesto pod Mjesecom. Sumrak i zora predstavljali su vrijeme kada se ti svjetovi preklapaju, a tada su ljudi mogli vidjeti sve ono što je noću sakriveno u mraku, a danju u svjetlu.

Osnovna podjela svijeta naših predaka progovara o onome što je gore na nebu, naspram onoga što je dolje pod zemljom. Nebom je vladao nebesnik Perun, pravedni bog groma, dok je podzemni svijet pripadao skrivenom bogu Velesu, vladaru voda i podzemlja. Njemu je pripadalo materijalno blago, ali i sva znanja, vještine i mudrosti. Ta dva antipoda povezivalo je veliko Drvo svjetova s korijenom u podzemlju, a krošnjom u nebesima. Ono se često opisivalo kao veliki hrast ili os svijeta oko koje se okreću nebo i Sunce, drugim riječima Mokoš - žensko božanstvo koje šest mjeseci provodi u Velesovom kraljevstvu pod zemljom, a potom šest mjeseci na vrhu krošnje, u Perunovom društvu…

 

 

 

 

Izložene ilustracije, scenografije i priče Zdenka Bašića služe kao podsjetnik upravo na te stanovnike narodnih predaja koji su mnogim generacijama duge zimske noći znala učiniti toliko uzbudljivima. Iz bogate riznice hrvatske nematerijalne kulturne baštine ovaj svestrani umjetnik, na samo njemu svojstven način, izvlači slike i prizore, spajajući ih sa sjećanjima iz vlastitog djetinjstva u sasvim posebne umjetničke impresije, svojevrsnu sintezu boje, svjetla, mirisa i žive prirode.

Osim što je galeriju ispunio svojim kreacijama, Zdenko Bašić ondje će, održati još jednu uzbudljivu pričaonicu koja je na redu već u petak, 02. prosinca, s početkom u 17.30 sati. Pričaonica će biti posvećena upoznavanju s ponekad neugodnim stvorenjima zaboravljenih zimskih noći.

Izložba Čarobna Svarogova šuma, za čiju je organizaciju u sklopu manifestacije Advent u Krku zadužen  Centar za kulturu Grada Krka, ostaje otvorena do 24. prosinca, s time da je postav moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net. Ulaz je slobodan!