Istraživanje i zaštita vodenih biotopa pretočeni u izložbeni projekt

U krčkoj Galeriji Decumanus, pred popunjenim auditorijem, 01. travnja 2016. godine, otvorena je izložba dokumentarne fotografije Lokve otoka Krka i barjanska okna u Ljubljanskom barju, realizirana u sklopu inicijative Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost, inače poznate pod akronimom Lokna.

Riječ je o završnici projekta kojeg u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013., zajednički provode Krajinski park Ljubljansko barje, Geodetski institut Slovenije, Javna ustanova Priroda i Grad Krk, s time da su na području naše županije projektne aktivnosti vezane upravo za područje grada i otoka Krka, i to sa zadaćom očuvanja i revitalizacije krških lokvi putem zajedničkog pristupa njihovu vrednovanju, inventarizaciji, revitalizaciji i promociji.
 
 
Izložbu fotografija koje dokumentiraju florom i faunom bogat svijet vodenih biotopa s ljubljanskog i krčkog područja zajednički su otvorili Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda, Maša Bratina, djelatnica Krajinskog parka Ljubljansko barje i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik.
Na samom početku moram iskoristiti priliku da zahvalim Gradu Krku, uvodi Šišić, kao partneru na ovom projektu, a koji nam je čitavo vrijeme njegova provođenja pružao značajnu podršku, pa tako i prilikom organizacije same izložbe. Ne smijem ovdje zaobići ni krčki Centar za kulturu koji nam je omogućio da upravo u gradu Krku djelom predstavimo i rezultate projekta kojem smo posvećeni još od travnja prošle godine. Zadaću ove inicijative, dodaje Šišić, možemo pronaći u zaštiti biološke raznolikosti, odnosno vodenih biotopa, s time da je s naše, hrvatske strane njegov primarni cilj istražiti i zaštiti krške lokve kojima na našim otocima zbog bitne promjene u načinu života posljednjih desetljeća sve više blijedi značaj, dok su naši projektni partneri na području slovenije imali istu namjeru, samo usmjerenu prema Ljubljanskom barju i za to područje specifičnom fenomenu barjanskih okna. Ovu priliku također iskorištavam, završava Šišić, da nakon organiziranih radionica s krčkim i ljubljanskim školarcima te otvorenja izložbe, najavim još jedno značajno događanje koje se planira odigrati 20. travnja, a riječ je o predstavljanju nove poučne staze o krčkim lokvama koje će nas sigurno in situ uvjeriti u njihovu rijetku ljepotu.
Barjanska okna, nastavlja Bratina, ako se pogledaju fotografije, uvidjet će se da nisu toliko fotogenična kao lokve obzirom da su znatno manja i uglavnom skrivena te ovise o podzemnim vodama, a ne kišnici kao što je slučaj s krčkim vodenim biotopima. Naime, kako je riječ o relativno slabo znanom fenomenu, jako nas veseli činjenica što smo ušli u ovaj projekt koji će nam omogućiti da u Ljubljanskom barju dovršimo poučnu stazu, tim više, poručuje Bratina, što su, radi isušivanja Barja i snižavanja razine podzemnih voda, u posljednjih dvjesto godina nestala mnoga okna, a važno je istaknuti i činjenicu kako ona predstavljaju izvrstan pokazatelj kvalitete i količine pitke vode na području gdje se nalaze.
Nama kao Gradu Krku, priznaje Vasilić, jako je drago što smo od strane Javne ustanove Priroda izabrani kao hrvatski partner u realizaciji ovog projekta jer se već zaista dugi niz godina time i bavimo. Činjenica je da su prije više od sto, pa čak i pedeset godina lokve bile izuzetno bitan izvor vode, jer voda je na takvom kraškom području predstavljala pravo bogatstvo. Iako smo poradi novih životnih prilika zanemarili njihovu važnost danas ih možemo percipirati kao svojevrsnu atrakciju, u smislu njihove bogate bioraznolikosti i ljepote koja može privući pažnju turista te nas zato istinski veseli sudjelovanje u ovom projektu, zaključuje Vasilić, dodajući, kako je baš najmlađe važno poučiti koliko su lokve značile za povijesni razvoj i kontinuitet življenja na otoku Krku.
Izložba Lokve otoka Krka i barjanska okna u Ljubljanskom barju, koja nakon ljubljanske tako biva dostupna i otočnoj javnosti, ostaje otvorena sve do 14. travnja, s time da je fotografije moguće razgledati od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 18.00 i 20.00 sati.