Izložba krčkog vrtića: Dobro došli u šareni dječji svijet!

U krčkoj Galeriji Decumanus, uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, 01. ožujka 2019., u jutarnjim satima, otvorena je tradicionalna izložba što je svake godine zajedno sa svojim odgojiteljicama i roditeljima priređuju polaznici Dječjeg vrtića Katarina Frankopan iz svih otočnih podružnica, ovog puta motivirana temom Čitanjem i pričanjem do spoznaje svijeta.

Ovogodišnja izložba nastala je kao rezultat mnogobrojnih aktivnosti vrtićara iz Krka, Omišlja, Njivica, Malinske, Polja, Vrha, Baške, Vrbnika i Punta u čijem su fokusu upravo čitanje i pričanje! Zato, dolaskom na ovu šarenu i kreativnim eksponatima bogatu izložbu, doznajte kako odabrati najprikladniju slikovnicu, odnosno slikovnicu koja odgovara djetetovim razvojnim mogućnostima, te koje su njezine najznačajnije uloge. Osim toga ovo je prilika da se svi zajedno uvjerimo zašto je djetetu važno čitati, imajući na umu nekolicinu spoznaja o tome kako čitanje predstavlja potporu emocionalnom sazrijevanju, pridonosi izgradnji odnosa bliskosti, upoznavanju različitih osjećaja, stvaranju pozitivne slike o sebi, a prema tome i jačanju samopoštovanja. Jer dijete dok mu se čita uči izražavati svoje osjećaje i prihvaćati druge te usvajati socijalne i moralne norme, što sve zajedno pozitivno utječe na njegov kognitivni razvoj. No, kako djetetu što ispravnije čitati doznajte tijekom organiziranih pričaonica što će ih odgojiteljice u prostoru galerije, svakodnevno priređivati između 19.00 i 19.30 sati. 

Pored krčkih mališana koji su u pratnji odgojiteljica, na trgu pred galerijskim prostorom, priredili kratak (tematski) pjevačko-recitatorski program, o izložbi su, u društvu krčkog kneza Nikole IV. Frankopana, kazivali Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i Igor Gržetić, djelatnik Centra za kulturu Grada Krka, dok su svojim prisustvom ovaj vrijedan izložbeni projekt podržali Ivica Plišić, direktor poduzeća Ponikve i Tamara Žic, predstavnica Grada Krka u Upravnom vijeću Ustanove.

Tema izložbe pod radnim nazivom Slikovnica, uvodi Žic Orlić, naizgled je jednostavna, ali svatko tko je upoznat barem s osnovama procesa putem kojeg djeca najlakše usvajaju razna znanja i vještine složit će se da je slikovnica nezaobilazan, a k tome i vrlo koristan medij. Nastavno na to, ovom smo izložbom htjeli demonstrirati jednu od ovogodišnjih zadaća naše Ustanove, a koja se ponajbolje ogleda u geslu - od rane pismenosti do cjeloživotnog učenja. Naime, nije novost da djeca od najranijeg djetinjstva, tj. od jasličke dobi uživaju u slušanju priča i prelistavanju slikovnica, a osjećaj zadovoljstva i razvijanje emocionalne bliskosti s odraslom osobom tijekom samog čina čitanja, izvrsna su podloga za usvajanje mnogih znanja, ističe Žic Orlić, dodajući, pritom, kako su razvoj mašte, mišljenja i logičkog zaključivanja, zatim bogaćenje rječnika, razvoj predčitalačkih vještina samo neke od dobrobiti koje naši mališani dobivaju u okruženju koje obiluje slikovnim prikazima i pisanom riječju. Za kraj, bilo bi korisno i nadasve slikovito ispričati priču o čudesnom kineskom bambusu, a u kojoj se ogleda i uloga samog vrtića. Jer kad se posadi sjeme te neobične biljke ništa se osim tankog izdanka ne vidi pune četiri godine, a za to vrijeme rast se događa isključivo pod zemljom. No pete godine kineski bambus naraste više od 30 metara! Tako i mi, zaključuje Žic Orlić, imamo odgovornu ulogu izgraditi dobre temelje za pojedince koji će jednog dana biti sposobni ostvariti se i biti uspješni u svakom segmentu života.

Izložba Čitanjem i pričanjem do spoznaje svijeta svim zainteresiranim posjetiteljima bit će na raspolaganju sve do 15. ožujka, s time da će se postav moći razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.