Izložba MI.19 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.19 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.19 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.

Ovogodišnji postav, koji će se između 15. i 28. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 495. Krčkog sajma - Lovrečeve koji je iznova na nekoliko pozornica ponudio maksimalnu šarolikost, od kulturno-zabavnih i gastro sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do jedinstvenog natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe, u svom 63. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publici ovog puta donio nesvakidašnju fuziju klasične i latino glazbe. Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti i Krk Music Fest, trodnevno događanje kojem je po drugi put pošlo za rukom spajanje kvalitetne i žanrovski različite glazbe, plesa, neuobičajene gastro ponude i radioničkih sadržaja, a sve to ususret mnogima omiljenom dijelu godine - ljetu!

Osim prethodno navedenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja spomenuti i tradicionalni Krčki karneval, seriju dramskih događanja povezanih motom Vama glumimo!, aktivističku glazbeno-likovnu priredbu Prvomajski inkubator, proslavu Dana Grada Krka, ujedno i blagdana sv. Kvirina, kao biskupijskog i gradskog patrona, koja je publiku posebice privukla dvodijelnom izložbenom retrospektivom Ljubav i otpor Ivane Popović te predstavljanjem posljednjeg rukopisa meteorologa Milana Sijerkovića nazvanog Krk - blagost mora dašak gora. Pridodajmo tome, ljetne Tramonto sesije tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene, Krčka jedra - regatu tradicijskih barki sve prepoznatljiviju po atraktivnom noćnom jedrenju ili pak Dane smokava, gastro manifestaciju u čijem je fokusu ta plemenita mediteranska voćka. Uz to, svoju je premijeru ove godine doživio povijesno-edukativni festival Curicum Vitae koji je niskom popularno-znanstvenih predavanja, edukativnim igrama i radionicama svim zainteresiranim posjetiteljima na autentičan način pokušao približiti bogatu gradsku i otočnu povijest. Također, novom manifestacijom Camino Krk krenulo je otkrivanje i obilježavanje krčkog dijela službene hrvatske Camino rute koja će, sigurni smo, zaživjeti kao dio popularne europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova. Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Anicu Žic, Boruta Brozovića, Srđana Hulaka, Danielu Mikičić, Denisa Lešića, Dejana Hriljca i Igora Gržetića, ujedno i autora postava. Nadalje, dio izloženih fotografija preuzet je i iz dviju arhiva: Jedriličarskog kluba Plav i Bratovštine Sv. Jakova.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje su mjesto zaslužila dva nacionalna priznanja dodijeljena Gradu Krku kao najboljem malom gradu u kategoriji gospodarstva, ali i ukupne kvalitete života. Radi se o nagradama dodijeljenim u sklopu drugog po redu izbora najboljih hrvatskih gradova što su ga zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima motivira na podizanje razine njihova funkcioniranja. Na najvećem nacionalnom skupu turističkih djelatnika - Danima hrvatskog turizma, Valamarovom Krk Premium Camping Resortu, u sklopu nacionalne akcije Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku što su je zajednički odradili Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, dodijeljeno je drugo mjesto u kategoriji velikih kampova. Ni Krčki pršut Mesnice-marketa Žužić nisu zaobišla priznanja, s obzirom da je ovjenčan triju zlatnim odličjima, i to redom na Danima hrvatskog pršuta, Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu i Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu.

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na osam dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i katalog koji na pedesetak stranica donosi značajan dio suvenirske ponude uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem dviju vrijednih izdavačkih projekata, i to već spomenute monografije Krk - blagost mora dašak gora, autora Milana Sijerkovića, te ekološkim načelima inspirirane slikovnice Krk - otok od zlata, a ne od blata! autorskog dvojca: tekstopisca Denisa Lešića i ilustratora Saše Lončarića.

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.19 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.