Izložbeni projekt Tragom hrvatske baštine predstavljen u Galeriji Decumanus

Projekt Tragom hrvatske baštine publicistkinje i novinarke Slavice Mrkić Modrić i fotografa Marka Gracina ide dalje, a nakon prošlogodišnjeg predstavljanja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, izložba se, od 15. do 25. veljače 2021. godine, može razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus.

Ovim izložbenim projektom spomenuti autorski dvojac želi predstaviti djelić bogatstva, ljepote i raznolikosti tradicijske kulture, odajući tako priznanje svima onima koji su generacijama glazbom, pjesmom, plesom ili zapisima sačuvali hrvatske običaje, pa tako i identitet. U Hrvatskoj se zahvaljujući geografskom položaju i utjecaju brojnih kultura razvila raznovrsnost kakva se može pronaći rijetko gdje u svijetu. No, globalizacija i moderan način života velika su prijetnja tom kulturnom blagu baštinjenom stoljećima. Nerijetko se dogodi da običaji njegovani generacijama jednostavno, preko noći, nestanu. Ovaj je projekt, stoga, zamišljen kao običajna slikovnica koja će upućene podsjetiti, a neupućene educirati o svom tom silnom baštinskom bogatstvu, i to putem fotografskog, ali i pismenog zapisa. Dakle, riječ je o jednom ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću duž kojeg tradicijski instrumenti sviraju, folklorna društva plešu, pjevaju i igraju stare igre, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli, da se užanca ne zatare.

– Unatoč nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, sukladno staroj primorskoj poslovici krepat ma ne molat, projekt Tragom hrvatske baštine se nastavlja, i to izložbom u krčkom Decumanusu, gdje se može razgledati segment hrvatske baštine koja se dokumentirala tijekom 2019. i 2020. godine. Sa zidova galerije sada gleda mnoštvo protagonista odjevenih u prelijepe narodne nošnje, dajući naslutiti tek diječić bogatstva baštinjenog generacijama. Gledat će vas baš kao što su i nas gledali, pozivajući, pritom, da ih istražimo i ne zaboravimo, poručje autorski dvojac.

Osim u redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, točnije svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati, izložba Tragom hrvatske baštine, uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera, moći će se razgledati i uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.

Više o projektu i kulturno-umjetničkim društvima zastupljenim na postavom obuhvaćenim fotografijama, doznajte putem njegove internetske stranice: bastina.hr.