Izložbom Istražujte s nama, mladi krčki istraživači predstavili čime se bave i publiku potaknuli na istraživanje

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, 24. ožujka 2023. godine, predstavljen je zanimljiv postav kojeg su, pod motom Istražujte s nama, donijeli znatiželjni polaznici Istraživačke grupe Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk.

Istraživačka grupa djeluje kao izvannastavna aktivnost od 2010. godine, a njezina je osnivačica i voditeljica Karmela Vajdoher Žilić. Svake joj se godine pridružuje sve više članova, a ove ih broji čak 88. Skupina je to koja okuplja mladu, znatiželjnu djecu koja vole postavljati pitanja i promišljati o svijetu oko sebe. Promišljati vole nadugo i naširoko, skretati s teme na temu te gledati na stvari iz drugačijih perspektiva. U sklopu Istraživačke grupe uče o znanstvenim metodama rada, ali i velikim istraživačima svijeta, odnosno njihovim istraživačkim putovanjima i postignućima. Zanimaju ih teme iz različitih područja ljudskog znanja: geologije, paleontologije, evolucije, genetike, astronomije, ekologije, neurologije i biologije, a stečena znanja i interese svake godine obnavljaju i proširuju. Također, organiziraju i provode istraživačka putovanja, sudjeluju u raznoraznim projektima, provode ekološke akcije, drže predavanja pred kolegama, priređuju izložbe te uređuju i vode radio-emisiju Istražujte s nama. Dosad su surađivali s različitim ustanovama poput Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, Instituta za razvoj i inovativnost mladih te Radija Otok Krk.

 

 

Izložbu koja uvodi u sve aktivnosti Istraživačke grupe, i to putem fotografija, video-zapisa i konkretnih izložaka, primjerice fosilnih životinja iz različitih geoloških razdoblja i šarenih geoda te knjiga i raznih istraživačkih alata, zajednički su mnogobrojnoj publici predstavili upravo najmlađi krčki istraživači.

– Dragi uzvanici, dobro nam došli na istraživačku izložbu, a koju je omogućio Centar za kulturu Grada Krka, ustupivši galerijski prostor. Tko smo uopće mi, istraživači? Mi smo skupina znatiželjne djece osnovnoškolske dobi koju je okupila učiteljica Karmela, a ove nas godine ima čak 88, i to od drugog do šestog razreda. Zanima nas sve: astronomija, svemir, paleontologija, geologija, zemljina povijest i njezina razdoblja, genetika, budućnost koja nas očekuje, umjetna inteligencija i još mnoge druge znanstvene teme. Na našim druženjima puno razgovaramo, promišljamo, promatramo, istražujemo i propitujemo, a dosad smo zabilježili suradnju s ustanovama kao što su Prirodoslovni muzej u Rijeci ili Instituta za razvoj i inovativnost mladih, a zajedno s našim Radijom Otok Krk već drugu godinu za redom snimamo radio emisiju. Također, odlazimo na izlete i studijska putovanja te sudjelujemo u ekološkim akcijama i istraživanjima. Možda ste se zapitali, zašto nam je bila potrebna ova izložba? Prije svega zato da širu javnost upoznamo s temama kojima se bavimo i koje istražujemo, a sve s namjerom da ukažemo na to kako je svijet oko nas zanimljiv te potaknemo na promišljanje, kao što nas konstantno potiče učiteljica Karmela, kazali su tijekom otvorenja izložbe mladi istraživači.

Priču o osnutku Istraživačke grupe s okupljenima je podijelila njezina voditeljica Karmela Vajdoher Žilić.

– Kako je započela ova lijepa priča? Pretpostavim da mislite kako smo krenuli 2010. godine samim osnivanjem Istraživačke grupe, no to je samo djelomično točno, jer priča je započela puno prije, i to mojim interesom za različita područja znanosti, što me toliko obuzelo da sam htjela to sa svima podijeliti. Nakon što sam krenula s radom u razredu, osnovala sam Istraživačku grupu kao svojevrsni eksperiment kako bih vidjela hoće li i mališane početi zanimati teme s kojima se ja u slobodno vrijeme bavim. Ispalo je, naposljetku, da je eksperiment uspio, jer mi je pošlo zarukom zainteresirati veliki broj djece koja su se pokazala toliko znatiželjna da i mene neprestano motiviraju na spoznavanje i istraživanje novih stvari, priznala je voditeljica mladih istraživača.

 

 

Članovi Istraživačke grupe u školskoj godini 2022./2023. su: (stariji) Matija Žanić, Nikola Karabaić, Jakov i Roko Žužić, Pia Matković, Ilaria Morožin, Katja i Vita Purić, Andrija Jurić, Tea Dminić, Mirta Erić, Julija Katunar, Jana Čutul, Iris Sedlar, Lucija Wagner, Teo Jurešić, Mateo Orešković, Leo Fugošić, Ivano Krešić, Matija Mrakovčić, Ivan Prebeg, Marta Rampin, Lina Kosić, Visar Kabashi, Duje Kosić, Jerko Jakovljević i Gabriel Sajfert te (mlađi) Lucija Bagara, Mia Barišić Ivanović, Roko Dijanić, Toni Dvorničić, Lovro Grgantov, Ana Grublješić, Viggo Hulak, Evelin Justinić, Sury Mia Kalajdžić, Juraj Katunar, Toma Lukanović, Doria Maraž, Paolo Morožin, Lena Papa, Nikola Pejnović, Darija i Luka Purić, David Rimbaldo, Rita Stolfa, Lucija Šoštarić, Marin Tomac, Tia Volarić, Dorotea i Leona Žužić, Adrian Badurina, Patrik Bajčić, Matko i Romano Barbalić, Josip Barudžija, Toni Boroz, Andrija Braut, Lana Crnčić, Jakov Čeika, Lukas Čejvanović, Gea Čutul Mahulja, Erik Farkaš, Leni Franolić, David Rafael Franjić Toljanić, Mateo Jerković, Diar Kabashi, Mauro i Zoi Karabaić, Lovro Kinkela, Timon Kralj, David Kresojević, David Kušljić, Korina Lukić, Ante Maglić, Paola Marijanić, Gabriel i Matej Mrakovčić, Borna Perožić, Luka Povrlišak, Leon Pupovac, Emanuel Radivoj, Ivano Radovčić, Bartol Srakočić, Dorian Verić, Roko Zec i Oliver Žužić.

Izložba Istražujte s nama, svim zainteresiranim posjetiteljima bit će na raspolaganju sve do 14. travnja, s time da će se postav moći razgledati od ponedjeljka do subote, od 10.00 do 13.00 te od 18.00 do 20.00 sati, ili uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Također, zainteresiranim predškolskim i školskim ustanovama bit će omogućen posjet izložbi uz stručno vodstvo mladih istraživača, isključivo po prethodnom dogovoru telefonom na 091 797 52 21 (Karmela Vajdoher Žilić).