Kabaret Kad je gusto - samo rijetki za kraj devete sezone programa Vama glumimo

Posljednji nastavak devete sezone kazališnih programa Centra za kulturu Grada Krka, okupljenih pod nazivom Vama glumimo, 27. travnja 2024. godine, u prostoru krčke osnovnoškolske sportske dvorane smještene usred slikovitog Trga krčkih glagoljaša, donio je kabaret Kad je gusto - samo rijetki čiju produkciju potpisuje Teatar Puna kuća.

Tekst i songove ove popularne predstave napisala je spisateljica i satiričarka Silvija Šesto, dok je izvedba povjerena stand up komičaru Goranu Vinčiću Vinči i glumici Svetlani Patafti, zaduženoj i za režiju. Glazbu je komponirao Lazar Novkov, a vokalna mentorica glumcima bila je jazz pjevačica Lela Kaplowitz.

Goran Vinčić Vinča, jedan od najboljih hrvatskih i regionalnih stand up komičara (koji puni dvorane, ruši tabue i tjera vas na suze od smijeha) i poznata kazališna glumica Svetlana Patafta krčke je poklonike kazališta odvela na urnebesno kabaretsko putovanje na kojem su imali priliku plakati od smijeha, ali i smijati se s knedlom u grlu. Tema kabareta bila je općenarodna svevremenska šutnja kojom odgovaramo na probleme, a istovremeno međusobno potkopavamo jedni druge tim istim problemima. Odnos vlasti i naroda, vlasti i pojedinca uvijek je bila inspirativna tema, a u ovoj scenskoj adaptaciji inspiriranoj kratkim formama višestruko nagrađivane spisateljice i satiričarke Silvije Šesto, narod je stavljen, ili još istinitije, narod se sam stavlja u poziciju čekanja. Pozicija čekanja boljih vremena, pravde, boljeg života i zadovoljštine, kao i pozicija odgađanja rješavanja problema te stava kako će sve to srediti netko drugi, izaziva prepoznavanje i smijeh, pa bio on i gorak. Predstava je jedrila kroz različite situacije iz svakodnevnog života praćene songovima, ušavši u nemirnu luku satirične tjeskobe, budući da se ništa ne rješava, sve je otvoreno i ponavlja se, a narod, u poziciji čekanja i promatranja, kao sveprisutni objekt trpi i ništa ne poduzima. Paleta predstavljenih karaktera okupljenima je sigurno uljepšala večer, ali uz ležerno preispitivanje: možemo li ipak drugačije?

Novi kazališni sadržaji u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka slijede već početkom lipnja u sklopu proslave Dana grada, a na koje će se, početkom srpnja, nadovezati program 68. Ljetnih priredbi.