Kako se ponašati u prirodi mališane prigodnom predstavom poučio Ri teatar

Prvi ovogodišnji program namijenjen najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, lutkarsko-igrana predstava Šumska bajka kreirana u produkciji RI teatra, pred mnoštvom krčkih mališana, na Sceni Zidine održana je 17. srpnja 2019. godine.

Ova zaigrana dječja predstava otkrila je priču o jednoj običnoj jelki koja odrasta, naravno, u šumi. Jedno proljeće ondje kroči filmski snimatelj s namjerom da poreže sva stabla kako bi napravio prostor za snimanje filma. Lukavi lisac, međutim, snimatelja nagovori da najprije upozna šumu tijekom sva četiri godišnja doba, a već do jeseni on shvati koliko je šuma u biti lijepa. Ali kad je nadošla zima, djelić te ljepote snimatelj poželi unijeti u svoj dom te pritom posječe još uvijek malenu jelku kako bi mu poslužila kao prigodan ukras za božićne blagdane. No, jelka potom zatraži pomoć na što se spremno odazove čuvar šume te je krene spašavati...

Ova poučna priča, na humorističan je i zanimljiv način, mališane poučila da u šumi ne smiju paliti vatru, ali ni bespotrebno uništavati stabla, jer prirodu moramo itekako pažljivo čuvati. Kako se radnja predstave provlačila kroz sva četiri godišnja doba namlađa je publika, također, upoznala kakve sve slikovite promjene u prirodi donose proljeće, ljeto, jesen i zima.

Ovu svakako zanimljivu kazališnu igru zajednički su režirali te u njoj glume: Krešo Medaković, David Petrović i Bojan Lakoš, dok je autorica teksta: Zlata Vukelić, autor glazbe: Srđan Badurina, a scenograf i autor lutaka: Mihajlo Uzelac.

Dramski program 63. Ljetnih priredbi nastavlja se već 22. srpnja gostovanjem Teatra Rugatino hvaljenom komedijom Sirena i Viktorija, dok je 29. srpnja na redu uspješnica Teatra Gavran - predstava Sve o muškarcima. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.