Kamp Glavotok primljen u Ecocamping

Kamp Glavotok prvi je kamp u Hrvatskoj koji se može pohvaliti prestižnom europskom ekološkom oznakom Ecocamping, kojom se odaje posebno priznanje za kvalitetno upravljanje kampovima u skladu s načelima održivog razvoja i ekologije. Dodjeljuje je, i proces certificiranja vrši istoimena udruga sa sjedištem u Njemačkoj, kojoj je primarni cilj promicanje ekologije i održivog razvoja, sigurnosti te kvalitete europskih kampova u najširem smislu - te je tako i jedan od glavnih zadataka Ecocampinga uvođenje sustava upravljanja kojim se garantira poslovanje uz striktno uvažanje ekoloških odrednica te načela održivoga razvoja, što se potiče upravo kroz certificiranje kampova.
Takvim se sustavom i certifikatom u Europi može podičiti samo 242 kampova, a elitnom se društvu sada pridružuje i Kamp Glavotok. Njegovoj direktorici, Mileni Dunato Dombaj, nagradu je uručio Marco Walter, direktor UdrugeEcocamping, a svečanom su događaju prisustvovali predstavnici Kamping udruženja Hrvatske te njemačke ispostave HTZ-a, kao i ADAC-a. Tom je prilikom naglašeno da priznanje ujedno znači i obvezu daljnjeg razvoja i unapređivanja ekoloških aspekata uz zajedničku stručnu podršku, a izražena je i želja da će primjerGlavotoka uskoro slijediti i ostali hrvatski kampovi. Dodjela je upriličena neposredno po otvaranju CMT–a, jednog od najvažnijih kamping sajmova u Europi, koji se upravo održava u Stuttgartu (između 12. i 20. siječnja). O njegovoj važnosti dovoljno govori brojka od 60.000 posjetitelja tijekom prvog vikenda, dok se do njegova zatvaranja očekuje više od 230.000 posjetitelja kojima će se predstaviti oko 2.000 izlagača iz 90-tak zemalja. Kamp Glavotok već čitav niz godina ulaže značajne napore i financijska sredstva u poboljšanje kvalitete te smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. Kamp je 2010. godine dobio Plavu zastavu te međunarodni certifikat za kvalitetu upravljanja ISO 9001.
Kamp između ostaloga koristi i biološki pročistač vode koja se zatim ponovno koristi za ispiranje sanitarija, dok se voda za piće dobiva putem posebnog uređaja za desalinizaciju morske vode, što ga čini neovisnim o vodoopskrbnoj mreži te cisternama. također, okružen je zaštićenom hrastovom šumom, a velika se pažnja posvećuje dodatnim sadržajima koji omogućuju izravan kontakt s prirodom, dok je ronilački klub smješten u kampu ujedno i edukacijski centar za biološko istraživanje mora. Tijekom 2012., odnosno u prvoj godini uvođenja Ecocamping sustava, kamp je dodatno poradio na svome razvoju: ugrađeni su novi rashladni uređaji s povećanom energetskom učinkovitošću, optimizirana su mjesta za sakupljanje otpada koja sada garantiraju veću iskoristivost pri recikliranju, recepcija kampa obložena je prirodnim izolacijskim materijalima, dodatno je proširena ponuda za vlasnike kućnih ljubimaca, kao i ponuda sadržaja za slobodno vrijeme.