Komedija Ništa im neće bit’ publiku nasmijala, ali i potaknula na razmišljanje o ljubavi, odnosima i novim počecima

U sklopu dramskog programa 68. Ljetnih priredbi, 08. srpnja 2024. godine, na Sceni Zidine, pred u cijelosti popunjenim auditorijem, odigrana je nova komedija Ništa im neće bit’ kreirana u produkciji Kazališta Moruzgva.

Ova neodoljiva predstava publiku je nasmijala, dirnula i potaknula na razmišljanje o ljubavi, odnosima i novim počecima. Nastala iz pera majstorice kratke proze Tanje Mravak, ona je razotkrila tajne obiteljskog života, donijela smijeh i emocije, a na pozornicu, pred gledatelje stavila niz sitnica iz svakodnevnog obiteljskog života. Bila je to prilika da se svi zajedno nasmijemo, osvijestimo i zapitamo kako da očuvamo svoje odnose bez obzira na sve prepreke koje nam život neprestano stavlja na put.

Jezgru ove priče, tipično za Tanjin rukopis, čini obitelj, kao i niz situacija koje godinama čekaju pod tepihom, da bi se, ponukane (a čim drugim nego) životom, neminovno iznijele na površinu i počistile nastali kaos ili ga jednom zauvijek završile. U ovoj humornoj duodrami publika je pratila brak dvoje ljudi, čiji se odnos našao na prekretnici nakon što su djeca napustila obiteljski dom. Ecija Ojdanić i Frano Mašković, pod redateljskom palicom Tamare Damjanović, briljirali su u glavnim ulogama, donijevši neodoljivu kemiju i vješto izvedene komične trenutke. Njihova vješta igra na površinu je iznijela sve emocije i sukobe, ali i nade za novo poglavlje u njihovom životu.

 

 

– Ništa im neće bit’ priča je o praznom gnijezdu, kući iz koje su otišla djeca koja to više nisu, a roditelji se odjednom nalaze sami, jedno pred drugim, prije nego jedno uz drugog. Nada, supruga i majka i dalje snažno osjeća djecu, intenzivnom brigom prvenstveno. Ponekad ta briga prelazi u paniku, ponekad u patetiku, a najčešće u smiješne pokušaje kontrole. Dragan, suprug i otac, potpuno drugačije doživljava praznu kuću, vidjevši u tome mogućnost konačno se posvetiti sebi, supruzi i svim stvarima i hobijima koje je odlagao. Uviđajući jedno kod drugog drugačiji doživljaj, međusobno se optužuju i suštinski ne razumiju. Čak i kad su fizički zajedno, nisu prisutni u zajedništvu. Suprugova nastojanja da se zbliže i zajednički provode aktivnosti Nada odbija pravdajući se uvijek brigom za djecu. Novonastali nesklad pokušat će u nizu smiješnih i tužnih situacija prevladati i dovesti sebe u neki novi supružnički balans, otpuštajući polako (a majka i nevoljko) djecu da žive svoje ispunjene i samostalne živote, kazala je autorica teksta Tanja Mravak predstavljajući predstavu.

 

 

U nastavku dramskog dijela Ljetnih priredbi, već u srijedu, 10. srpnja, na redu je predstava za djecu Petar Pan Kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić, a u petak, 12. srpnja, hit-komedija Tere i Luce Kazališta Planet art u kojoj glume: Anja Šovagović - Despot i Nataša Janjić - Medančić.

Ulaznice za sve programe Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata. U suprotnom, mogu se rezervirati telefonom na 051 220 041.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.