Konferencijom i izložbom Čuvarice baštine ponuđena jedinstvena perspektiva u očuvanju kulturne, povijesne, folklorne i prirodne baštine

U sklopu projekta Na pola puta, 24. svibnja 2024. godine, u organizaciji Udruge Žene za otok, u gradu Krku priređeno je dvodijelno događanje motivirano temom Čuvarice baštine, i to najprije konferencija pod nazivom Otočna iskustva s Krka, Paga i Pašmana, a neposredno nakon i otvorenje izložbe Ženski glasovi i priče s otoka.

Sama konferencija, održana u Velikoj gradskoj vijećnici - Kinu Krk, bila je podijeljena na četiri ključne teme, a okupila je otočanke s Krka, Paga i Pašmana združene namjerom da podijele svoja iskustva u očuvanju kulturne, povijesne, folklorne i prirodne baštine. U kontekstu prve teme Žene kao čuvari baštine predstavljene su priče triju otočanki dokazanih u očuvanju tradicije, kulture i baštine - Nevene Dujmović s Pašmana, Dine Valković s Krka i Sabine Gligore s Paga. Njihovi napori podrazumijevaju rad na očuvanju lokalnih običaja, arhitekture i prirodnih resursa, čime doprinose očuvanju jedinstvenog identiteta svojih zajednica. U okviru teme Život na otoku, Andreja Baraba, Jovana Čutul i Marija Mažar diskutirale su o specifičnim izazovima i prilikama s kojima se susreću žene koje žive i rade na otocima, dotaknuvši se, također, i tema poput izolacije, dostupnosti resursa te prilagodbe specifičnim životnim uvjetima koji često zahtijevaju dodatnu kreativnost i snalažljivost. Treća tema Ekonomski razvoj i poduzetništvo bila je posvećena poticanju ženskog poduzetništva i ekonomskog osnaživanja žena kroz očuvanje baštine i razvoj turističkih inicijativa, a svoje iskustvo u uspješnom vođenju posla pritom je podijelila Martina Pernar iz Paške sirane. Završna riječ pripala je Ivani Medić koja je, u sklopu teme Zajednica i međusobna podrška, kazivala o važnosti izgradnje solidarnosti, suradnje i zajedničkog djelovanja žena u jačanju lokalnih zajednica.

 

 

Po završetku konferencije u Galeriji Decumanus otvorena je izložba Ženski glasovi i priče s otoka koja predstavlja svojevrsnu proslavu ženskog doprinosa očuvanju kulturne, povijesne, folklorne i prirodne baštine naših otoka. Kroz različite priče, fotografije, publikacije, umjetničke i obrtničke radove, gastronomske momente i ostale artefakte, postav je donio priču o snazi, ljubavi i predanosti žena koje su pridonijele i još uvijek pridonose kreiranju identiteta naših otoka. Na ovoj izložbi svoje su radove, proizvode i usluge predstavile sljedeće članice Udruge Žene za otok: Irena Šimić (Plawa), Milena Deburnner (Lola dream), Marina Brozić (Cake time), Ana Kominka (Sena ustvarja), Jasminka Gršković (Blue Sheep), Egle Katunar (Kuća vina Ivan Katunar), Gorana Nedić (Miau Couture), Martina Frka Milotić (Bodulija.net), Iva Jurjević Prodan (Bodulka dizajn) i Renata Vojnić (Re-art). Izložbu su, pred u punim auditorijem, zajednički predstavile Jovana Čutul i Dajana Grgantov, predsjednica i članica Udruge Žene za otok, a riječi podrške ovom konferencijsko-izložbenom događanju na kraju je uputio i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik.

Čuvarice baštine dio su projekta Na pola puta koji predstavlja platformu za umrežavanje žena triju otoka - Krka, Paga i Pašmana u svrhu očuvanja baštine te otočnog identiteta i načina života.