Krčanima predstavljen segment bogate povijesti Bokeljske mornarice

Kao središnji dio programa manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato kojom Centar za kulturu Grada Krka tradicionalno obilježava godišnjicu Lepantske bitke, 07. listopada 2017. godine, u Galeriji Decumanus otvorena je izložba Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama, realizirana kao projekt međunarodne kulturne suradnje na relaciji Hrvatska - Crna Gora.
Riječ je o postavu Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, iza kojeg, uz suradničku podršku Mileve Pejaković Vujošević, stoji autorski dvojac Ilija Mlinarević i Slavko Dabinović, a kojeg, pored ostalih vrijednih eksponata (odora, oružja i makete broda), tvori sedamnaest panoa s više od stotinu fotografija što prate događanja vezana uz povijest i djelovanje Bokeljske mornarice. Na najranijim svjetlopisima nastalim 1871. tako su uhvaćene prepoznatljivo odjevene grupe mornara iz Dobrote, Perasta i Prčanja, a kao posebno značajna fotografija izdvaja se ona iz 1908. godine na kojoj je zaustavljen posjet Bokeljske mornarice Beču, povodom 60. obljetnice vladavine cara Franje Josipa. Serija fotografija također donosi ovjekovječene detalje iz života pripadnika Bokeljske mornarice, ali i detalje vezane uz život Kotorske katedrale. Objektivom je, nadalje, zabilježeno i prvo kolo Bokeljske mornarice otplesano 1946., nakon oslobođenja što ga je donio završetak Drugog svjetskog rata, da bi se već 1951. godine zaigralo povodom godišnjice smrti Petra II. Petrovića Njegoša na Cetinju. Otad, pa sve do danas, Bokeljska mornarica i njezino prepoznaljivo Kolo prate sva relevantna crnogorska događanja, kao i dočeke, odnosno ispraćaje mnogih poznatih ličnosti.
Tijekom svečane ceremonije otvorenja, koju je pjesmom oplemenila Klapa Kaštadi, o izložbi i sada već kontinuiranoj suradnji dviju prijateljstvom povezanih institucija, redom su kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, dok je čast da otvori izložbu pripala gradonačelniku Dariju Vasiliću.
Iznimna mi je čast i zadovoljstvo, uvodi Parentić, u krčkoj galeriji predstaviti prijatelje iz Pomorskog muzeja Crne Gore, koji u našem gradu borave u vrijeme trajanja manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato, a kojom ove godine obilježavamo 446. obljetnicu Lepantske bitke. Unazad šest godina, nastavlja Parentić, započela je suradnja između Pomorskog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu, što je rezultiralo niskom međunarodnih kulturnih, uglavnom izložbeno-muzejskih, programa, priređivanih kako u Krku, tako i Kotoru, a koji pored sklapanja novih poznanstava otvaraju mugućnost prezentiranja i promoviranja dvaju drevnih gradova iznimnog povijesnog i kulturnog, a posebice maritimnog nasljeđa. Ove godine, i to po četvrti put, zaključuje Parentić, Kotorani nam, nakon izložbi Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave, Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca i Blago iz bokeljskih baula, donose još jedan vrijedan muzejski postav pod nazivom Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama, a u čijem je fokusu bratovština s tradicijom dugom čak dvanaest stoljeća koja svo to vrijeme ima čast prezentirati jedno područje, i to Boku kotorsku, sjedinjujući, na najbolji mogući način, tamošnju tradiciju, kulturu i povijest.
Za ljude iz Boke, ističe Radulović, more je oduvijek bilo prirodni ambijent, a pomorske aktivnosti zadane geografskim položajem stoljećima su bile izvor života i blagostanja. Međutim za more se vezuju kako značajni, tako i burni događaji iz naše prošlosti, a jedan od takvih svakako je i Lepantska bitka, odigrana 1571. godine, rezultiravši pobjedom kršćanskih snaga, udruženih oko Svete lige, nad osmanskom vojskom, čime je zaustavljen njezin prodor prema zapadu Europe. U tom za povijest relevantnom okršaju, navodi Radulović, sudjelovala su i naša dva grada - Krk i Kotor, s dvije galije - Cristo Ressussitato i Sv. Tripun, a zajednička sjećanja na taj važan događaj, odnosno zajednički trenuci slavne prošlosti, samo su jedan od poticaja za ostvarenu kulturnu razmjenu. Suradnja započeta između Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore polako, ali isgurno prerasta u tradiciju čemu u prilog ide i ovogodišnji postav - Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama. Riječ je o izložbenom projektu kojim je predstavljen malen dio bogate posvijesti jednog od najstarijih udruženja pomoraca - Bokeljske mornarice, a čije višestoljetno postojanje svjedoči o zavidnoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke. Udruženje bokeljskih, odnosno kotorskih pomoraca, ranije nazivano Kotorska mornarica ili Bratovština kotorskih pomoraca, tumači Radulović, utemeljeno je 809. godine kada su kotorski mornari sudjelovali u svečanom preuzimanju relikvija sv. Tripuna koji je nakon translacije uzet za zaštitnika grada Kotora. Danas, kada s ponosom pred našu i svjetsku javnost iznosimo tradiciju bokeljskog pomorstva, velika nam je čast što smo ustrajali u obvezi da očuvamo i na pravi način učinimo dostupnim sve ono čemu su stremili naši preci. Pomorski muzej Crne Gore u potpunosti je isponio svoj zadatak nastavljajući ideje što su ih baštinili članovi institucije Bokeljske mornarice, a koje su i zapisane u tekstovima njihovih statuta. Zahvaljujući zalaganjima ljudi zrele svijesti i spoznaje koliko je bitno od zaborava sačuvati sve ono što se ulagalo i što je utkano u stvaranje kulture jednog naroda, sve ono na čemu će se nadalje graditi sutra, mi danas imamo jasnu sliku naše prošlosti, a samim time i svoj identitet, zaključuje Radulović.
Upravo dan kada se obilježava obljetnica Lepantske bitke, ističe Vasilić, idealna je prigoda da se prisjetimo slavne prošlosti Krka i Kotora, dvaju gradova koji su u tom pomorskom okršaju sudjelovali svojim galijama, mornarima i zapovjednicima. No osim što nas je povezala ta slavna bitka, povezala nas je i suradnja dviju institucija Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore, koje nam već sedam godina za redom, u sklopu projekata međunarodnih kulturnih suradnji, donose vrijedne kulturne programe u namjeri da obogate naše lokalne zajednice. Mi se zaista imamo razloga radovati tim suradnjama, zaključuje Vasilić, za koje vjerujem da će se nastaviti, a čemu u prilog sigurno ide i najava jednog novog zajedničkog izložbeno-istraživačkog projekta.
U nastavku, okupljenom auditoriju predstavljen je dvadesetominutni dokumentarni film Kolo Bokeljske mornarnarice, autora Dušana Vulekovića, koji detaljno prezentira i pojašnjava sve njegove plesne figure, zajedno s njihovom složenom simbolikom.
Nakon otvorenja izložbe u Krčkoj katedrali služila se misa za sve poginule u Lepantskoj bitki, za kojom je u bakljama osvjetljenom Volsonisovom vrtu uslijedila sada već tradicionalna Galijotska večer, ugodno druženje uz koncertni program Brevis benda, da bi završnica manifestacije, sljedećeg dana, donijela vođenu šetnju do kapelice sv. Nikole na Biski - zavjetne kapelice obitelji Čikuta.
Izložba Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama ostaje otvorena sve do 26. listopada, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.