Krčka publika svjedočila gitarskom majstorstvu Srđana Bulata

Nakon Lovre Pogorelića i dua Tadić - Holzwarth, u glazbenom programu 63. Ljetnih priredbi, 25. srpnja 2019. godine, na Sceni Zidine svoju je gitarističku virtuoznost demonstrirao nagrađivani glazbenik mlađe generacije i negdašnji student londonske Royal Academy of Music - Srđan Bulat.

Ovom prigodom krčkoj je publici predstavio kompleksan solistički recital koji uključuje djela Stjepana Šuleka, Giulia Regondia, Francisca Tárrege, Isaaca Albéniza, Joaquína Rodrigoa i Zorana Juranića. No, konceptualnu okosnicu ovogodišnjeg festivala, s obzirom na light motiv koji se ogleda u fuzijama klasične i latino glazbe, činile su upravo skladbe španjolskih romantičara Tárrege, Albéniza i Rodrigoa, snažno pod utjecajem temperamentne španjolske tradicije. A da su Krčani istinski uživali u predstavljenom programu i Bulatovom gitarskom majstorstvu posvjedočio je glasan aplauz kojim su mladog glazbenika ispratili s krčke scene.

Srđan Bulat (Split, 1986.) stekao je naobrazbu u splitskoj Srednjoj glazbenoj školi Josip Hatze i Općoj gimnaziji Marko Marulić te na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je zaslužio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Splitu. Godine 2010. diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Dekanove nagrade, Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije. U srpnju 2014. godine diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu kao prvi gitarist s ovih prostora koji je poslijediplomski studij dovršio na jednoj od najprestižnijih svjetskih glazbenih akademija. Srđanov studij u Londonu omogućila je organizacija ABRSM, kao najboljem međunarodnom kandidatu (neovisno o instrumentu), i to putem audicije za poslijediplomski studij. U rujnu 2015. godine završio je poslijediplomski specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i to na temu Analiza odabranih skladbi hrvatskih skladatelja za gitaru u razdoblju nakon 1970. godine. Srđan je osvajač najviših nagrada na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru: Francisco Tarrega u Benicassimu, Michele Pittaluga u Alessandriji, Fernando Sor u Rimu, Julian Arcas u Almeriji, Alhambra u Valenciji, Gredos San Diego u Madridu, Maurizio Biasini u Bologni. Na tim je smotrama osvojio i brojne specijalne nagrade, među kojima se posebno ističu nagrade za najbolju interpretaciju španjolske glazbe. Dobinik je gotovo svih domaćih nagrada za mlade umjetnike. Pobjednik je natjecanja Ferdo Livadić i Tribine Darko Lukić te dobitnik godišnje nagrade Ivo Vuljević. Svirao je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Cantus ansamblom, orkestrom Vivaldi iz Alessandrije i orkestrom Opere iz Valencije te održao brojne solističke recitale diljem svijeta (Madrid, Rim, Dublin, Kopenhagen, Oslo, Kairo, New York, Chicago, Toronto, Helsinki). U ožujku 2011. godine u Londonu je snimio svoj prvi profesionalni album za izdavačku kuću RTVE Música Španjolske državne radiotelevizije, dok mu je godinu dana kasnije izašao i album za uglednu izdavačku kuću Naxos.

Glazbeni program 63. Ljetnih priredbi nastavlja se koncertom Gitarskog trija Elogio koji je na Sceni Zidine najavljen za 01. kolovoz, s početkom u 21.30 sati. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.