Krčki karneval: Podizanjem zastave i primopredajom ključeva grada otpočelo karnevalsko vrijeme

Kao što tradicija nalaže, božićno-novogodišnje vrijeme, 13. siječnja 2024. godine, na prostoru Vele place zaključeno je otvaranjem Krčkog karnevala, i to podizanjem karnevalske zastave, predajom gradskih ključeva u ruke raspoloženih maškara, a sve to uz svirku nezaobilazne Gradske glazbe Krk. No, tom je centralnom činu prethodila karnevalska povorka koju je od suncem okupane rive do glavnog gradskog trga predvodila lokalna legenda Povero Keko.

Nakon višegodišnje pauze i smjene generacija, organizaciju Krčkog karnevala sada je preuzela Udruga Kreativni Krk, omogućivši okupljenima uživanje u subotnjem druženju i plesu te čašćenju prigodnim slasticama, kao svojevrsnom uvodu u višetjedno događanje koje korijene vuče iz vremena kada se maskiranje vezivalo uz koridu što se odvijala na Trgu Kamplin.

Za vrijeme karnevala, prema drevnoj tradiciji, gradska se vlast predaje u ruke maškara, što je simbolički predstavljeno predajom gradskih ključeva, iz ruku gradonačelnika Darija Vasilića, ovog puta Poveru Keku - karnevalskom meštru, čija će vlast zasigurno pridonijeti dobrom raspoloženju u čitavo vrijeme trajanja fašnika. Pritom, osim što je predstavljena maska Pošta(rija) nacionale koju će Krčani ponijeti na ovogodišnji Riječki karneval, najmaštovitijim maškarama meštar Krko dodijelio je nagrade, i to u dvije kategorije: Mići Tići i Veli Veseli.

 

 

Osim sudjelovanja na Riječkom karnevalu, treći segment Krčkog karnevala ogleda se u njegovom zatvaranju, 13. veljače, uz spuštanje zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz puno smijeha i dobre zabave.

– Udruga Povero Keko kojoj je prethodno bilo povjereno organiziranje ovog Krčanima dragog događanja kontaktirala nas je u želji da dođe do generacijske smjene. A budući da smo to smatrali očekivanim i prirodnim, odlučili smo preuzeti organizaciju karnevala koji je započeo podizanjem zastave i primopredajom ključeva grada, a koji će se narednih tjedana nastaviti predstavljanjem maske Pošta(rija) nacionale na Riječkom karnevalu te završnicom koja je na redu 13. veljače, kazao je Luka Adžić-Kapitanović, predsjednik Udruge Kreativni Krk.

– Krenulo je ludo i razuzdano karnevalsko vrijeme kojeg je nakon nekoliko godina pauze Udruga Kreativni Krk odlučila oživjeti, što mi je kao gradonačelniku izuzetno drago. Sva gradska vrata narednih će tjedana, kao i uvijek u srednjovjekovnom Krku, biti otključana da maškare u svako doba noći i dana mogu ulaziti u grad i održavati ga dinamičnim i živim, kazao je Darijo Vasilić tijekom primopredaje gradskih ključeva.

Fotografije: Facebook profil Udruge Kreativni Krk.