Krčki kreativci priredili jedno od najsadržajnijih izdanja prvomajskog festivala

Centralni dio ovogodišnjeg izdanja Prvomajskog inkubatora, kao jedinog krčkog aktivizmom obojenog festivala održan je tijekom vikeda, 06. i 07. svibnja, s time da je ribarska fešta Prvomajskog šušura, što se trebala dogoditi 01. svibnja, otkazana zbog vremenskih (ne)prilika.

No, program, iza kojeg stoji uigrana ekipa Udruge Kretaivni Krk, startao je već 29. travnja, zagrijavanjem na plaži Plav, okupivši riječke rockere Silk Milk, neizostavne Krčane Buca i Kalašnjikove te sve popularnijeg vinilnog DJ-a Davida Baževića koji se krije pod pseudonimom Smeđi Šećer, da bi 30. travnja bio nastavljen raspravom u čijem je fokusu bila Propast industrije. Da temu ove tribine možemo smatrati svojevrsnim light motivom ovogodišnjeg festivala, pobrinuo se likovni dio programa, točnije međunarodna skupna, žirirana izložba pod nazivom Urbane ruševine, u Galeriji Decumanus, otvorena 06. svibnja. O činjenici da je temat i više nego pogođen svjedoči zaista zavidan interes autora koji su na prethodno raspisan natječaj aplicirali s više od tisuću fotografija, s time da je na izložbi, koja se može razgledati do 19. svibnja (između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat), predstavljeno njih šezdeset i dvoje, i to s čak stotinu i dva rada. Kako u osvrtu izložbe primjećuje povjesničarka umjetnosti Bruna Justinić, dokumentirajući široj javnosti nedostupne napuštene građevine - takozvane urbane ruševine - suvremeni foto-avanturisti uspijevajući podići veo tajanstvenosti, kreirajući novo poglavlje u njihovoj zaboravljenoj životnoj priči. A kakve god te medijom fotografije dokumentirane ruševine bile - katkad poetične i melankolične, a katkad začudne i monumentalne - one nas ne mogu ostaviti ravnodušnima, jer ipak su jednom uz njihov korpus bile vezane nečije egzistencije. Koncertna zavšnica Prvomajskog inkubatora, 07. svibnja, uspješno je odrađena na plaži Plav, držeći se prošlogodišnjeg koncepta, a tijekom koje su se brojnoj publici u jedinstvenoj festivalskoj areni predstavili najprije lokalne snage Drunken Monkeyse, a potom izvrsni Jonathan, The Black Room i Mlat, bendovi koji suvereno vladaju domaćom alternativnom pop-rock scenom. (Djelić dobre atmosfere po kojoj je ovaj festival poznat bilježe priložene fotografije Vladimira Kalinića.) 
Za realizaciju Prvomajskog inkubatora, kao što je na početku istaknuto, već se godinama brine Udruga Kreativni Krk, koja izuzev tog programa organizira još dva zanimljiva glazbena festivala, Kvir'n'Bass i Evo ti pa slušaj, a čije aktivnosti možete pratiti na njihovim Internet stranicama ili Facebook profilu.