Krčki pršut prvi put šampion Tinjana: Vjekoslav Žužić niže priznanja

novilist.hr, 30. listopada 2015.
 
Krčki pršutar Vjekoslav Žužić svoju sad već dugu nisku nagrada i priznanja osvojenih na račun svoga Krčkog pršuta - proizvoda čiji je još uvijek jedini licencirani proizvođač, upotpunio je još jednim vrijednim i zapaženim priznanjem.
Nakon što je na ovogodišnjem, još krajem ožujka u Sinju održanom 10. Nacionalnom sajmu pršuta Krčki pršut Mesnice Žužić ovjenčan naslovom Šampiona kvalitete, ponos otočne mesnoprerađivačke industrije šampionskim je nazivom iznova okićen i na nedavnom 9. izdanju Internacionalnog sajma pršuta (ISAP) održanom u istarskom Tinjanu. 
U ruke iskusnog otočnog mesara i pršutara Vjekoslava Žužića iz Vrha ondje je naime prispjela nagrada Šampiona kvalitete kojom je njegov Krčki pršut ovjenčan u kategoriji nedimljenih pršuta. Krčki pršut, podsjetimo, odnedavno je kao prvi hrvatski proizvod zaštićen europskom oznakom geografskog podrijetla, a nagrade koje taj od ove godine i europski zaštićeni suhomesnati proizvod već godinama osvaja samo su potvrda onog što Boduli oduvijek znaju, a to je da je taj pršut, jednako kao i cijeli zlatni otok, u najmanju ruku - poseban. 
Iako je i tijekom prijašnjih izdanja popularne istarske smotre od strane iskusnih ocjenjivača bila prepoznata zavidna kvaliteta Krčkog pršuta, nakon već dva osvojena srebra te čak tri bronce, ovo je prvo šampionsko priznanje koje sam sa svojim pršutom osvojio u Tinjanu, pohvalio nam se svojim najrecentnijim postignućem vrlo zadovoljni Žužić koji, osim kroz maloprodajnu mrežu, delicije izašle iz svog modernog proizvodno-prerađivačkog pogona predstavlja i promovira i kroz originalan ugostiteljsko-izložbeni kompleks u Vrhu, nazvan Kuća krčkog pršuta.
 
Jaka europska konkurencija 
 
Natjecanje ISAP, kojeg u suradnji s Udrugom proizvođača istarskog pršuta, Istarskom županijom i LAG-om Središnja Istra organizira Općina Tinjan, ove je godine okupilo više od 30 proizvođača pršuta pristiglih iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine te, naravno, Hrvatske. Kroz dva dana Tinjan je posjetilo preko 25 tisuća ljubitelja te delicije, a nagrada koju je u tako brojnoj i jakoj konkurenciji osvojio Žužić najbolja je potvrda visoke kvalitete njegovih proizvoda, posebice Krčkog pršuta koji, uz domaći ovčji sir, ekstradjevičansko maslinovo ulje, otočni med i nezaobilaznu vrbničku žlahtinu, postaje jednim od najprepoznatljivijih enogastronomskih simbola otoka Krka. [Mladen Trinajstić]