Krčki školarci na terenu upoznali fenomen barjanskih okna

Pod vodstvom djelatnika Javne ustanove Priroda pedesetak mališana iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk i Područne škole Vrh - u društvu nastavnika, 17. ožujka 2016. godine, posjetilo je Ljubljansko barje i Ljubljanu.

Ovaj edukativni izlet organiziran je u okviru aktivnosti vezanih uz projekt Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost, inače poznat pod akronimom Lokna, a u kojem kao partner, pored Javne ustanove Priroda, Krajinskog parka Ljubljansko barje te Geodetskog instituta Slovenije, sudjeluje i Grad Krk.
Još prošle godine naši su osnovnoškolci sudjelovali u edukativnoj radionici tijekom koje su in situ upoznavali za naš kraj specifične krške lokve, da bi nastavak ovog zanimljivog edukativnog programa donio otkrivanje fenomena barjanskih okna. Pod stručnim vodstvom projektnih partnera - djelatnika Krajinskog parka Ljubljansko barje - školarci su dobili priliku upoznati se s tim zanimljivim hidrogeološkim fenomenom, kakvog ne mogu sresti u svome neposrednom okružju. Tijekom ove jednodnevne akcije najmlađi krčki istraživači posjetili su Bistru i tamošnji Tehnički muzej, s time da je terenska nastava, uz premisu kako je vodena tijela važno sačuvati od zagađenja i nestajanja, zaokružena obilaskom Ljubljane i šetnjom uz Ljubljanicu te posjetom Gradskom muzeju i izložbi čija je tema, posve prigodno, bila Voda.
Podsjetimo, projekt Lokna financiran je u okviru operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013., a u Primorsko-goranskoj županiji provodi se na području otoka i grada Krka, i to sa zadaćom očuvanja i revitalizacije lokvi putem zajedničkog pristupa njihovu vrednovanju, inventarizaciji, revitalizaciji i promociji. 
Osim ovakvih edukativno-ekskurzijskih programa projektom je obuhvaćena sistematizacija podataka o krčkim lokvama, zatim detaljna biološka istraživanja triju te revitalizacija jedne lokve uz uređenje poučne staze označene informativnim tablama. Vrijednost krčkog dijela ove eko-inicijative iznosi gotovo 20.000,00 EUR što će se u cijelosti refundirati sredstvima iz Europskih fondova. Sve te aktivnosti uskoro će se prezentirati na izložbi u krčkoj Galeriji Decumanus čije je otvorenje, u jutarnjim satima, planirano u petak, 01. travnja.