Krčki srednjoškolci zaplovili vodama suvremene likovnosti!

U Galeriji Decumanus, 17. svibnja 2019. godine, pred u cijelosti ispunjenim auditorijem, otvorena je izložba Navigare Necesse Est: Postmoderno čitanje, postavljena u sklopu cjelogodišnjeg projekta Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.

Riječ je o izložbi koju su motivirale teorijsko-kreativne radionice na temu Likovnost danas, a što su tijekom čitave školske godine, pod vodstvom krčkog vizualnog umjetnika Igora Gržetića i profesorice Ane Pasarić, bile na raspolaganju krčkim srednjoškolcima. Upravo istraživanje izražajnih mogućnosti suvremene likovnosti dovelo je do izložbenog projekta triju autorica, ujedno i polaznica tih radionica: Roberte Bajčić, Miriam Volarić i Dine Antić, koje su krenule istraživati njezin kompleksan vokabular, upustivši se u spretna baratanja različitim medijima sa značajnim naglaskom na eksperimentiranja i hibridnost formi. Radovi okupljeni izložbom, osim iskustvom suvremene umjetnosti, inspirirani su i cjelogodišnjim školskim projektom na temu Navigare Necesse Est (Ploviti se mora) kojoj su sve tri autorice dale suvremen predznak, tražeći inspiraciju u postmodernističkoj interpretaciji stvarnosti uhvaćenoj u suvremenoj likovnosti. Navedenim autoricama, zanimljivim, stripovskim crtežom, pridružio se Eldin Čamdžić, ali i Duje Franolić, Mateo Žužić, Antonio Kontić, Matia Kuljanić, Ivan Kraljić i Maik Depikolozvane Aydugun, istražujući, u dva grupna rada, mogućnosti ready-madea i reciklaže.

Ovu izložbu zajednički su, u društvu mladih autora i podršku srednjoškolskog zbora, predstavili i otvorili: Đurđica Cvitkušić, ravnateljica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir te voditelji radionice Igor Gržetić i Ana Pasarić.

Sve vas okupljene u Galeriji Decumanus, uvodi Cvitkušić, srdačno pozdravljam u ime svih učenika i djelatnika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, i to u prigodi otvorenja izložbe povezane s cjelogodišnjim školskim projektom, ove godine pod nazivom Navigare Necesse Est. Svi vi koji nas godinama pratite znate da u ovo vrijeme otvaramo prigodne školske izložbe najavljujući tako, početkom lipnja, proslavu Dana škole. Također, poznato je i kako smo dosad školskim izložbama bili uglavnom vezani uz otok Krk i njegovu tradiciju, povijest i umjetnost. Ove godine, napravili smo svojevrsni odmak od takve prakse, s obzirom na to da su okupljeni autori na bitno drugačiji način pristupili umjetnosti, odnosno akceptiranju svijeta oko sebe i stvaranju. Ova izložba, zaključuje Cvitkušić, nastala je zahvaljujući cjelogodišnjoj radionici na temu Likovnost danas odrađenoj u našoj školi, a čiji su voditelji Ana Pasarić i Igor Gržetić, polaznike motivirali da zaplove vodama suvremene likovnosti!

Prije svega zahvaljujem krčkoj srednjoj školi, nastavlja Gržetić, što je omogućila da, zajedničkim snagama, u djelo provedemo jedan ovako neobičan i nadasve vrijedan projekt. Naime, šestero polaznica cjelogodišnje radionice u njezinu prvom dijelu bilo je suočeno s teorijom, uzimajući u obzir povijest umjetnosti, filozofiju, sociologiju i ostale znanstvene discipline, kako bi, naposljetku, upoznale likovnost od ‘70-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, s naglaskom na događanja vezana uz domaću likovnu scenu. Nakon rasprava o postmodernističkoj revoluciji praktični se dio ogledao u pokušaju reproduciranja suvremenog umjetničkog djela, ali i pokušaju da se konkretno umjetničko djelo analizira, a potom i shvati, s obzirom na određeni kontekst. U fokusu ove izložbe koja nosi naziv Navigare Necesse Est: Postmoderno čitanje (aludirajući pritom na dekonstrukciju značenja poznatog gesla!), nastavlja Gržetić, tri su mlade kreativke - Roberta Bajčić, Miriam Volarić i Dina Antić - čiji radovi potencijalnom promatraču (publici) postavljaju mnoga zanimljiva pitanjima, iskorištavajući pritom stvaralačke potencijale širokog spektra medija, od fotografije, videa, instalacije i ready-madea, preko poezije i umjetničke knjige, pa sve do slike i skulpture. Njima su se u s(p)retnoj plovidbi suvremenom likovnošću, zaključuje Gržetić, pridružili i kolege Duje Franolić, Mateo Žužić, Antonio Kontić, Matia Kuljanić, Ivan Kraljić i Maik Depikolozvane Aydugun, predstavivši svoje instalacije nastale principom reciklaže te Eldin Čamdžić koji izlaže crtež spretno kreiran u stripovskoj maniri.

Izložba Navigare Necesse Est: Postmoderno čitanje ostaje otvorena sve do 25. svibnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

Prilozi: