Krčko maslinovo ulje u završnoj fazi postupka zaštite izvornosti

Da je postupak zaštite izvornosti Krčkog maslinovog ulja ušao u završnu fazu vrlo zahtjevne procedure najbolje svjedoči činjenica što je nedavno u Službenom listu Europske unije objavljen Zahtjev za ishođenje navedene oznake, i to sukladno postupcima što ih propisuju Uredba Europskog parlamenta, kao i Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

U roku od tri mjeseca po datumu objave u Službenom listu Europske unije nadležna tijela država članica Europske unije, trećih zemalja ili pak fizičke, odnosno pravne osobe s legitimnim interesom mogu podnijeti prigovor Europskoj komisiji na objavljeni Zahtjev koji bi Krčko maslinovo ulje uskoro trebao staviti uz bok onih najbolje zaštićenih domaćih proizvoda na sveukupnom europskom tržištu. 
Zahtjev za zaštitom naziva Krčko maslinovo ulje oznakom izvornosti Udruga maslinara Drobnica Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske podnijela je još u siječnju 2014. godine. Sukladno zakonskoj proceduri, nakon provedene specifikacije proizvoda od strane stručnog Povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji što ih je Udruga izvršila, u ožujku prošle godine Zahtjev je usvojen, pa je tako već lani, krajem travnja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva Krčko maslinovo ulje zaštićenom oznakom izvornosti. Upravo tim modelom označen je vremenski period koji traje od datuma podnošenja Zahtjeva za registracijom oznake Europskoj komisiji do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele Europske unije. Dovršetkom tog postupka Krčko maslinovo ulje sasvim će zasluženo parirati već prethodno zaštićenim domaćim poljoprivrednim proizvodima poput Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Istarskog pršuta i Ogulinskog kupusa. 
Ponosni smo na svoje ulje, ali i činjenicu da smo tako daleko dogurali u njegovoj zaštiti, a time i promociji, naglasio je tajnik maslinarske udruge Drobnica Goran Marević, dodavši kako je nov važan iskorak na planu zaštite izvornosti njihova ulja bitan u smislu stvaranja brenda od kojeg će koristi imati sve buduće generacije otočnih maslinara.
Uz to što iščekuju završetak provedbe postupka certificiranja, članovi krčke Drobnice, prionuli su i pripremanju skorašnjeg Drobnica festa, manifestacije posvećene ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja otoka Krka, inače jedine takve smotre na području Primorsko-goranske županije, koja ove godine iz grada Krka seli u Malinsku.