Krčko maslinovo ulje zaštićeno europskom oznakom izvornosti

U Službenom listu Europske unije 06. srpnja 2016. godine objavljena je Provedbena uredba Europske komisije 2016/1081 o upisu naziva Krčko maslinovo ulje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Time je Republika Hrvatska pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, Istarskog pršuta, Drniškog pršuta, Dalmatinskog pršuta, Poljičkog soparnika i Zagorskog purana dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu.
Proces zaštite naziva Krčko maslinovo ulje (ZOI) započeo je još u siječnju 2014. godine, kada je krčka Udruga maslinara Drobnica Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske podnijela zahtjev za registracijom oznake izvornosti naziva Krčko maslinovo ulje. Nakon odrađene zakonom definirane procedure Ministarstvo je u travnju 2015. donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv Krčko maslinovo ulje postao zaštićen u Republici Hrvatskoj, da bi potom, već u lipnju, Europskoj komisiji uputili zahtjev za registracijom naziva zaštićene oznake izvornosti na europskoj razini. Tako je, objavom spomenute Uredbe, naziv Krčko maslinovo ulje konačno upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Proizvodnja Krčkog maslinova ulja odvija se isključivo na području otoka Krka i okolnih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave, i to Grada Krka, te općina Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.
Za Krčko maslinovo ulje možemo kazati da je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima od autohtonih krčkih sorti maslina poput Debele, Naške, Rošulje i Slatke, a koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%. Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu se međutim koristiti i ostale sorte što rastu na definiranom zemljopisnom području, ali ne u udjelu većem od 20%, koji, kao takav, nema utjecaja na kvalitetu krajnjeg proizvoda.
Otok Krk najsjeverniji je hrvatski otok što znači da je utjecaj kontinenta na klimatske uvjete mediteranskog područja ovdje najizraženiji, a poznato je kako masline uzgojene upravo u takvom ambijentu daju ulja s visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola koji Krčko maslinovo ulje štite od kvarenja, dajući mu pritom svježinu i aromatičnost. Niske temperature tijekom zimskih mjeseci, pa čak i pojava snijega, te visoke temperature ljeti, zajedno sa sušom i osiromašenom zemljom, izazivaju biološki stres na koji maslina odgovara stvaranjem, sekundarnih metabolita-polifenola, visokovrijednih komponenti koje Krčkom maslinovom ulju daju specifičnost - pikantan i gorkast okus.
Međusobno djelovanje prirodnih faktora, autohtonih sorti, ljudskih čimbenika te tradicije maslinarstva i uljarstva u konačnici su rezultirali proizvodom čije su osobine jedinstvene za čitavo područje otoka Krka.