Krenula peta sezona projekta Plava vreća (Blue Bag)

Jednodnevnom akcijom čišćenja otočnih plaža od naplavina za čiju su se organizaciju zajednički pobrinule krčke Ponikve i lovranska Udruga Obala naših unuka, a kojoj je pošlo za rukom okupiti stotinjak entuzijasta, 09. svibnja 2018. godine, krenula je peta sezona projekta Plava vreća (Blue Bag).

Plava vreća jedna je od brojnih ekoloških inicijativa koje krčko komunalno društvo provodi na području otoka. Riječ je o ekološko-turističkom programu osmišljenom za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu kojim se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Prve plave vreće na hrvatskoj su se obali pojavile upravo na otoku Krku, čime su Krčani ponovno demonstrirali svoje liderstvo u mnogim inovativnim akcijama koje potiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj. Cilj akcije Plava vreća jest da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode svoje ljetne dane, a pritom pokazuju i svoju ekološku osviještenost, odnosno brigu o okolišu. Mnogi zeleni projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju sve veći interes Krčana, ali i gostiju. Stoga, prošle godine uspostavljen slogan - DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAND OF KRK - turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze, a sve te inicijative zajedno predstavljaju tek dio ukupne strategije kojom se želi postići da otok Krk postane uistinu jedinstven na čitavom Mediteranu.

Ove godine Plava vreća provodi se u sklopu INA-inog programa Zeleni pojas, a u novu sezonu organizatori (Ponikve i Obala naših unuka) ulaze puni optimizma. Razlog tome pronađen je u sve većem broju pristaša ove inicijative koja se uspješno širi hrvatskom obalom, i to sve do Dubrovnika, a ne smijemo zaboraviti ni povećan broj velikih kompanija i poslovnih subjekata koji se u nju uključuju. Tako će se ove godine akciji pridružiti INA, Fina, komunalna poduzeća u Rovinju, Cresu i Lošinju te mnogi drugi, a diljem hrvatske obale bit će podijeljeno više od 20.000 plavih vreća, čime bi ovaj projekt trebao polučiti dosad najbolje rezultate.

 

 

 

 

Dodajmo, otpad u moru jedna je od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Posebno je alarmantna činjenica da čak 94% tog otpada završi na morskom dnu što nije vidljivo pa se ne može sanirati. Svake godine u oceanima i morima završi oko 8 milijuna tona plastike koja predstavlja najveću opasnost za morski život, okoliš i ljudsko zdravlje, a nakon raspadanja postaje dio prehrambenog lanca najrazličitijih morskih organizama. Te porazne činjenice nije pošteđen ni Mediteran u kojem čak 80% ukupnoga otpada čini upravo mikroplastika koja dospijeva u hranidbeni lanac. Budući da čak 80% otpada u more dolazi s plaža i obale (a preostalih 20% s brodova u pomorskom prometu i ribarica), iznimno je važno provoditi preventivne programe i akcije poput Plave vreće, usmjerene prema sprečavanju onečišćenja mora, posebice plastikom kao najopasnijim otpadom.