Krk Etno Fest: Pul Kaštela donosi koncert Elis Lovrić i TradInEtno Orkestra, a premijerno i radionicu tradicijskog pjevanja

U svome trećem izdanju Krk Etno Fest: Pul Kaštela nastavlja s ciljem iz prethodna dva, a koji se ogleda u spoju kvalitetne glazbe i istaknutih kulturno-povijesnih lokacija grada Krka. Mjesto održavanja je Frankopanski kaštel na Trgu Kamplin u gradu Krku, a posebnost ovogodišnjeg izdanja specijalizirana je višednevna radionica pjevanja pod vodstvom Gorana Farkaša koja će se odvijati 26. i 27. svibnja 2023. godine, s time da je 28. svibnja planirano predstavljanje radionice i koncert polaznika.

Naravno, koncertni program, koji će održati 27. svibnja u 21.00 sat, kulminacija je Festivala, a svoj prvi nastup u gradu Krku sprema svestrana umjetnica, multijezična kantautorica i akademska glumica, Elis Lovrić. Uz Elis nastupit će i TradInEtno Orkestar kojeg čini skupina od 20 entuzijastičnih instrumentalista i pjevača iz Pazina, Peroja, Pule, Rijeke i Portoroža. Njihov je koncert glazbeno putovanje iz Istre u svijet.

 

 

Elis Lovrić
 

Elis Lovrić svestrana je umjetnica, kantautorica i glumica rodom iz Rapca. Melodioznošću svojih autorskih skladbi na labinskoj cakavici, taj izniman dijalekt približila je slušateljima širom Hrvatske, ali i van naših granica. Spajajući zvuk tradicije i suvremenosti u jedinstvenu cjelinu impresivnog emotivnog naboja, Elis svojom glazbom uvodi publiku u zaboravljene svjetove Istre. Piše, sklada, aranžira, producira i izvodi svoju glazbu te ju samostalno objavljuje. Dosad je objavila desetak singlova i glazbene albume O canto da Istria, Merika i Kanat od mora kojeg je kritika ocijenila riječima: majstorski spoj nadahnutih sviračkih dionica, vokalnih bravura i sjajnih tekstova. Izdala je i vlastitu knjigu stihova i kratke proze Kanat od mora pisanu na labinskoj cakavici koja je prevedena na portugalski, japanski i standardni hrvatski jezik. Dobitnica je tri nagrade na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, dok je za nastup na ČAnsonfestu nagrađena za najbolju interpretaciju, a na Festivalu dell’Istroveneto za najbolji tekst autorske skladbe. Dodijeljena joj je i godišnja glazbena nagrada Music pub 2019. za hrvatsku kantautoricu godine, a dobitnica je i nagrade Istriana za izniman doprinos u kulturi Istarske županije. Idejna je začetnica i organizatorica koncertnih manifestacija koje promiču kantautorsko stvaralaštvo: Štoria od muziki i kamika koja se održava u Puli i festivala Kantautori u kaštelima koji se pod pokroviteljstvom Istarske županije priređuje u srednjovjekovnim kaštelima i utvrdama u Istri.

 

 

TradInEtno Orkestar
 

TradInEtno Orkestar skupina je od 20 instrumentalista i pjevača iz Pazina, Peroja, Pule, Rijeke i Portoroža. Dijele tradicionalnu i etno glazbu te uče jedni od drugih, kao i od iskusnih etno glazbenika poput Daria Marušića, Dunje Bahtijarević i Gorana Farkaša. Njihov je koncert glazbeno putovanje iz Istre u svijet.

 

Radionica tradicijskog pjevanja
 

Polaznici radionice učit će istarske tradicijske pjesme na nekoliko različitih stilova i jezika. Također, pjevat će se i u dvoglasju tijesnih intervala koje je uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Radionica će trajati dva dana, 26. i 27. svibnja, o odvijat će se u sjedištu Udruge Kreativni Krk (iznad tržnice u gradu Krku). Ovaj je program namijenjen osobama starijim od 14 godina, a poželjno je i pjevačko iskustvo. Maksimalan broj polaznika je 14. Cijena radionice iznosi 15,00 eura i obuhvaća ulaznicu na koncert u Frankopanskom kaštelu. Predstavljanje radionice i koncert polaznika održat će se 28. svibnja u Frankopanskom kaštelu, s početkom u 12.00 sati. Sudjelovanje je potrebno prethodno prijaviti, i to slanjem podataka (imena i prezimena te kontakta) e-mailom na kreativnikrk@gmail.com, odnosno telefonom na 092 3319 441 ili putem Facebook profila Udruge Kreativni Krk.

Goran Farkaš glazbenik je koji se bavi promocijom i istraživanjem tradicijske glazbe Istre, a s njom se susreo još kao dijete tako da s 11 godina počinje učiti tradicijske instrumente. Jedan je od osnivača pazinske etno grupe Veja koju vodi od 2007. godine. Osim u Veji, Goran svira i u nekoliko drugih bendova kao što su GorrMarr i Mih & Me. Uz to, rad na tradicijskoj glazbi realizira kroz aktivnosti Udruge TradInEtno.

Krk Etno Fest: Pul Kaštela zajedno organiziraju Distune promotion i Udruga Kreativni Krk. Festival su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i HUZIP - Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava.

 

Ulaznice

 

Pretprodaja: 10,00 eura

Na dan koncerta: 13,00 eura

Prodajna mjesta: Dallas Music Shop Rijeka; Entrio

Broj sjedećih mjesta je ograničen!