Krk Music Fest publici priskrbio šest dana jedinstvenog glazbenog užitka - u Krku predstavljeni brojni umjetnici

U središte dobre glazbe, plesa, zabave i zaista posebnih gastronomskih iskustava grad Krk pretvoren je između 17. i 22. lipnja 2022. godine kada je nekolicina njegovih najatraktivnijih lokacija, poput rive, Trga Kamplin ili Vele place, iskorištena za kulisu četvrtog po redu Krk Music Festa za čiju se organizaciju iznova pobrinula Turistička zajednica Grada Krka, surađujući ovog puta, u programskom dijelu festivala, s Centrom za kulturu Grada Krka.

Krk Music Fest mogao bi se, ukratko, opisati kao višednevno festivalsko događanje koje se priređuje u povodu Svjetskog dana glazbe, a koji se na globalnoj razini, različitim programima i akcijama, obilježava 21. lipnja, predstavljajući ujedno i izvrsnu priliku za što uzbudljivijim početkom ljeta.

Glazba je u turizmu (sve)prisutan i važan faktor jer doprinosi atmosferi, intenzivira kulturni identitet te stvara doživljaje i priliku za zabavu. Krk, kao grad povijesti i kulture, u vrijeme trajanja festivala postao je mjestom u kojem se komunicira univerzalnim jezikom, jezikom koji ne poznaje granice. Bogat, ove godine čak šestodnevni, program publici je predstavio vrhunske umjetnike, ali i amatere koji svoje slobodno vrijeme rado posvećuju glazbenoj i plesnoj umjetnosti.

Njegovo spektakularno otvorenje, 17. lipnja, povjereno je Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije, a čijim su koncertom, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, ujedno, otvorene i 66. Ljetne priredbe. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, oni su predstavili programom pod nazivom Arije pod zvijezdama, što znači da je na rivi okupljeno mnoštvo uživalo u preciznim izvedbama sedamdeseteročlanog ansambla zajedno s dvama mladim vokalnim solistima Filipom Filipovićem i Darijom Auguštan, dok su na repertoaru bile arije iz najpoznatijih opera poput Traviate Giuseppea Verdija, Romea i Julije Charlesa Gounoda, Samsona i Dalile Camillea Saint-Saënsa ili Lastavice Giacoma Puccinija.

 

 

Na istoj su se sceni, narednih dana, samo nizale glazbene poslastice. Tako je nakon večeri posvećene klasici, 18. lipnja, priređen koncert jednog od najprepoznatljivijih i najpopularnijih hrvatskih vokala Massima koji je, očekivano, napravio sjajnu atmosferu, s time da mu se u izvedbi hita Nama se nikud ne žuri, pridružio i Ivan Dečak, frontmen grupe Vatra. Iznova kao dio programa Ljetnih priredbi, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, 19. lipnja, uslijedio je koncert nazvan Francuska glazbena priča - Voilà à la Travershe kojeg je, interpretirajući najpoznatije francuske šansone (La chanson des vieux amants, Jardin d'Hiver, Les feuilles mortes, La Bohème, Parole, parole, Je cherche un homme ili C'est si bon...), iznijela glumica i pjevačica Nera Stipičević praćena ansamblom kojeg čine pijanist Tomislav Parmać, čelist Neven Šverko, gitarist Mirko Prišlin i violinist Leopold Stašić. Nisku izvrsnih koncerata, 20. lipnja, nastavila je Mia Dimšić, pop-pjevačica i kantautorica koja je osim mlađe, obradama svevremenskih hitova, oduševila i onu nešto stariju publiku, dok je 21. lipnja priređen The Croatian Pink Floyd Show, audio-vizualni spektakl u kojem su uživali svi poklonici tog legendarnog britanskog rock kolektiva. Svirački i pjevački precizne izvedbe hitova poput Hey you, High Hopes, Shine on You Crazy Diamond, Keep Talking ili Another Brick in the Wall nikog nisu ostavile ravnodušnim…

 

 

Budući da ritam glazbe zove na ples dio festivalskog programa bio je posvećen i plesnom pokretu, a publici na gradskoj rivi pritom su se predstavile dvije riječke plesne trupe, najprije, 20. lipnja, Trinity&Co studio koji su donijeli atraktivni LED performance, dok je, 22. lipnja, festival zatvorio MusiCool Fest, višesatni glazbeno-plesni spektakl RIS dance plesnog centra, kojeg vodi Ivona Brnelić, međunarodno etablirana plesačica i redateljica.

U preostalom dijelu festivala, na Trgu Kamplin, svoje su glazbene priče predstavili polaznici glazbenih radionica lokalnih udruga Muzika u koracima - MOOK i Kreativni Krk, zatim kantautor specifičnog, emocijama prožetog, izričaja Hoodooleen (pravog imena Robert James Hudulin), Klapa Vinčace i Joso Butorac te riječko-liburnijski duo Alba&Leo, dok su lokalna folklorna udruženja - Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić - svojim nastupima na središnjem gradskom trgu Veloj placi i rivi posjetitelje upoznali s tradicijskim krčkim plesovima i narodnim nošnjama te jedinstvenim glazbenim slogom - dvoglasjem tijesnih intervala - koji je kao jedan od najspecifičnijih i najkompleksnijih stilova folklorne glazbe, uopće, 2009. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Dodajmo tome kako su stopama ovog prepoznatljivog folklorno-umjetničkog izričaja, u smislu priznavanja njegove kulturne i kulturološke vrijednosti, krenuli i krčki tanci (plesovi), zasluživši status kulturnog dobra Republike Hrvatske.

 

 

Uz sve to, u Kinu Krk, za vrijeme trajanja festivala, bile su prikazane dvije filmske projekcije, najprije dječja glazbena animirana fantazija Encanto, a potom i Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa (Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan), hvaljeni dokumentarac o Shanu MacGowanu, irskom pjevaču koji je najpoznatiji kao frontmen i tekstopisac grupe The Pogues, ali i po činjenici što je u tradicionalnu irsku glazbu unio duh punka.

Paralelno s Krk Music Festom, između 15. i 22. lipnja, na gradskoj je rivi svoje mjesto pronašao i Food Truck Festival, pobrinuvši se da svi gurmani istinski uživaju u originalnoj street food ponudi, čiju su pripremu nadzirali i renomirani hrvatski chefovi Ivan Pažanin i Damir Tomljanović.

 


Autori fotografija: Borut Brozović (Studio B) i Igor Gržetić.

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3