KUH: Izniman interes mladih za zapošljavanjem u kvarnerskim kampovima, zaslužnima za 19 posto kamping noćenja u Hrvatskoj

Sveobuhvatan projekt koji Kamping udruženje Hrvatske - KUH provodi uz podršku Ministarstva turizma i sporta svojim je aktivnostima, od gostujućih predavanja sve do provedbe Dana otvorenih vrata kampa, okupio brojne studente i učenike s ciljem promocije zanimanja i zapošljavanja u turističkom sektoru, s naglaskom na kamping.

Opuštena atmosfera, boravak na otvorenom i primamljivi radni uvjeti definitivno su elementi koji su pridobili mlade, a veliki odaziv i iskazani interes za zapošljavanjem upravo u tom segmentu potvrda su istog. Dani otvorenih vrata održani su u kampu Krk Premium Camping Resort, i to 06. svibnja 2024. godine. Na događaju su prisustvovali studenti i nastavnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije i učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka, a pridružili su im se, također, i učenici iz Hotelijersko-turističke škole iz Opatije.

Podsjetimo, kapaciteti kampova u Primorsko-goranskoj županiji pokrivaju 17,7 posto u ukupnim smještajnim kapacitetima hrvatskih kampova i time imaju drugi po redu najveći udio, s time da broj noćenja prati i kapacitet pa je tako ostvareno 19 posto kamping noćenja od ukupnih noćenja u svim hrvatskim kampovima.

 

 

Ove godine Dani otvorenih vrata održani su i u Istri, u kampu Polari u Rovinju. Treba istaknuti kako Istra i Kvarner zajedno pokrivaju čak dvije trećine kapaciteta hrvatskih kampova, odnosno 71posto. Također, ove dvije županije broje najveću godišnju zauzetost (popunjenost) kapaciteta kampova, koji za Istru iznosi 91,6 dana, a za Primorsko-goransku županiju 89,5 dana. Poziv na Dane otvorenih vrata bio je javan te posebno veseli što su se odazvali i predstavnici nekih kontinentalnih LAG-ova. Upravo ovom aktivnosti okončan je jednogodišnji projekt Razvoj karijera u kampingu.

Osim Dana otvorenih vrata, projekt je obuhvatio i gostujuća predavanja na šest nacionalnih visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova te organizaciju radionica i razgovora s potencijalnim poslodavcima kao i uvid u najnovije razvojne trendove u kampingu kroz sudjelovanje selekcije od 100-njak učenika i studenata iz turističko-ugostiteljskih škola iz Dalmacije, i to Sveučilišta u Zadru, Veleučilišta u Šibeniku te Srednje strukovne škole Šibenik na najvećem nacionalnom kongresu hrvatskog kampinga, gdje su mogli sresti 378 predstavnika nacionalnog kampinga sektora. U sklopu projekta osmišljena je i jedinstvena online platforma Razvoj karijera u kampingu - sve što trebate znati, koja omogućava detaljan uvid u bogatu bazu znanja vezanu uz kamping, poput statističkih izvještaja, opisa radnih mjesta, benchmarking izvještaja, uvida u organizacijsku strukturu, pravilnika i ostalog, a koja je kreirana s ciljem dobivanja svih informacija oko mogućnosti zapošljavanja u kampingu te kao baza znanja za pisanje seminarskih i diplomskih radova hrvatskih učenika i studenata.

Sve navedene aktivnosti okupile su preko 400 učenika i studenata iz cijele Hrvatske, a događajima su prisustvovali i njihovi profesori te nastavnici, kao i šira zainteresirana javnost.

Kamping udruženje Hrvatske svoje će snage i u budućnosti usmjeriti na nastavak i nadogradnju već započetih aktivnosti. Kao sektorska udruga, KUH svojim radom nastoji motivirati mlade generacije za radom u kampingu, a brojni primjeri dobre prakse i direktni susreti poslodavaca i učenika na terenu služe za kao idealan alat za privlačenje mlade radne snage. Naime, mladi još uvijek kamp percipiraju kao livadu i šator, te se pozitivno iznenade kada vide da je na terenu stanje potpuno drugačije te da su hrvatski kampovi jedni od najkvalitetnijih i najinovativnijih u Europi, i stoga nude zanimljive mogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja i napredovanja.

Projekt je realiziran u širokom partnerstvu, koji osim prethodno navedenih školskih institucija obuhvaća Maistru, Valamar, TZ Istarske županije, TZ Grada Krka, Hrvatsku udrugu turizma i Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.