Kulturna suradnja: Otvorenje izložbe Susret kamene i drvene baštine Foto kluba Krk i fotografske sekcije Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor

U sklopu svojih redovnih godišnjih aktivnosti Foto klub Krk najavljuje manifestaciju Foto susret u gradu Krku, a kojom prigodom će, od 05. do 07. travnja 2024. godine, ugostiti članove fotografske sekcije Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor iz Bosne i Hercegovine.

Bit će to jedinstvena prilika da dva udruženja koja okupljaju zaljubljenike u fotografiju i fotografiranje razmjene svoja iskustva, ali i postave zajedničku izložbu koja će u krčkoj Galeriji Decumanus trajati između 05. i 15. travnja, i to pod nazivom Susret kamene i drvene baštine. Riječ je o izložbi koncipiranoj tako da se na jednom mjestu predstave radovi članova Foto kluba Krk koji dokumentiraju sakralnu kamenu arhitekturu otoka Krka, kao i radovi članova gostujuće fotografske sekcije koji dokumentiraju sakralnu drvenu arhitekturu okolice Prijedora.

Fotografije kojima se predstavlja krčka sakralna baština članovi Foto kluba Krk izradili su u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kornić u sklopu projekta Živa glagoljica otoka Krka, dok su eksterijere i interijere starih drvenih crkvica (takozvanih brvnara) razasute po mjestima Rakelići, Marićke, Jelićke, Busnova i Omarske dokumentirali članovi fotografske sekcije Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor. Ukupno će u galeriji biti postavljeno 14 panoa (dimenzija 1.000 x 700 mm) sa zanimljivim i atraktivnim sakralnim motivima, a praćenih deskripcijama na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

 

Otvorenje izložbe Susret kamene i drvene baštine održat će se u petak, 05. travnja, s početkom u 18.00 sati, a na otvorenju će nastupiti članovi pjevačke i folklorne sekcije, dok će svoje ručne radove iz područja tekstila predstaviti članovi sekcije rukotvorina Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor. Postav će se narednih dana moći razgledati od ponedjeljka do petka, od 10.00 do 13.00 sati.

U okviru trodnevne posjete gosti će razgledati crkvicu sv. Lucije u Jurandvoru, poslikati glagoljičke spomenike u Baški te odraditi radionicu pejzažne fotografije na nekim od najzanimljivijih otočnih lokacija. Ovaj krčki susret nastavak je uspješne, i sada već višegodišnje, kulturne suradnje Foto kluba Krk s udrugama iz Prijedora koja se ogleda u organiziranju fotografskih izložbi, stručnih predavanja i kreativnih radionica.


Plakat izložbe [.pdf]