Ljubavne spletke dobro nasmijale Krčane

U nastavku dramskog programa 58. Ljetnih priredbi, pred punim i dobro raspoloženim auditorijem Frankopanskog kaštela, 21. srpnja 2014. godine odigrana je hvaljena komedija Istina, realizirana u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališne družine Glumci u Zagvozdu.

 
 
Radnja predstave čiju režiju potpisuje Danko Ljuština, a u kojoj igraju etablirana glumačka imena Vedran Mlikota, Mila Elegović, Damir Poljičak i Hana Hegedušić, bazirana je na pitanjima: treba li uvijek govoriti istinu ili je ponekad bolje poslužiti se lažima, odnosno što li je uopće istina, a što laž? Komad je, rekli bismo ironično nazvan Istina, a u žiži zanimanja uglavnom je laž; neodoljiva potreba za laganjem, ali uvijek u želji da se, navodno, izbjegne veće zlo koje može nanijeti istina. 
Te dvojbe naime čine srž Istine Floriana Zellera, uvaženog i od kritike priznatog francuskog pisca i dramatičara, sveučilišnog profesora, novinara te dobitnika mnogih književnih nagrada, na kojoj je temeljena predstava. Riječ je o modernom i urbanom vodvilju čiji je scenski prikaz duhovitim obratima oduševio Krčane, pruživši u isto vrijeme i glumcima veliko zadovoljstvo igre, što nam s jedne strane dokazuje da se radi o uspješnoj komediji jednog od najplodnijih francuskih pisaca mlađe generacije, s druge o kvalitetno odrađenoj režiji i sjajno odigranim ulogama!
Radnja Istine prati dva pariška bračna para; s jedne strane to su Michel (Miki) i Laurence (Ana), a s druge Paul (Davor) i Alice (Lela). Michel je nepopravljivi lažljivac, a svoju ženu Laurence vara sa ženom najboljeg prijatelja Paula. Alice je pak umorna od laži i sve želi priznati mužu. Paul se u isto vrijeme povjerava Michelu o svojim sumnjama da ga Alice vara. Međutim i Laurence sumnja na muževu nevjeru…