Malene i velike Krčane razveselio Pinokio

U Frankopanski kaštel, na radost najmlađih, stigao je malen, ali slavan drveni lutak Pinokio, koji se prvi put spominje u knjizi Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino talijanskog književnika Carla Collodija (što je zapravo bio pseudonim Carla Lorenzinija). 

Nestašnog lutka Pinokija, kao nadomjestak za sina kojeg nikad nije imao, izradio je vrijedan majstor Geppetto od čudesnog komada drveta koje govori. Gepetto ga požrtvovno odgaja kao pravog dječaka, a kada treba krenuti u školu, majstor mu poklanja svoju staru pomno čuvanu početnicu. Međutim nezahvalni Pinokio odbija krenuti u školu, a nakon bijega upušta se u brojne avanture. U svojim lutanjama najprije susreće slikovite članove putujuće kazališne družine, među kojima je i lutak harlekin kojeg spašava, da bi od njegova gospodara bio nagrađen zlatnicima. Pinokijevo novostečeno bogatstvo privuklo je poznate lopuže, lisicu i mačka, koji mu na prevaru uzimaju vrijednu nagradu. Nesretni Pinokio potom zaluta u dvorište farmera koji ga natjera da jednu noć služi kao pas čuvar. Nakon što starome farmeru otkrije tko krade njegove životinje, ovaj ga oslobađa i vraća ukradeno zlato. Na krilima čudesnog galeba, Pinokio na otvorenom moru p
ronalazi svog tvorca, a nakon što se domognu kopna, u pticu maskiran vilenjak, na Geppettovu nezamislivu sreću, pretvara ga u pravog dječaka. U dramatizaciji Mire Gavrana, scenografiji Miljenka Sekulića, te režiji Stanislava Hudija i Zvonka Festinija poznatu bajku Pinokio pred punim auditorijem izvelo je nagrađivano Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda. Svoje glumačke vještine tom su prigodom demonstrirali: Bruno Brinzej, Valentina Srnojević, Anamarija Vlajnić, Darija Vlajnić i Stanislav Hudi.