Mali vrtić za velike predškolce: Otvoren treći objekt Dječjeg vrtića Katarina Frankopan na području Grada Krka

Nakon punih jedanaest godina na istoj adresi, ali u obnovljenom i modernom ruhu, od 11. studenog 2020. godine ponovno će istim prostorijama odzvanjati smijeh i veselje bezbrižne dječje igre. Na adresi Galija 36 u gradu Krku otvoren je novi vrtić, točnije prostor nekadašnjeg vrtića (u međuvremenu Društvenog centra Krk) obnovljen je i opremljen za prijam dviju odgojnih skupina djece u godini pred polazak u školu. Kao što je javnosti već otprije poznato, 50-ak predškolaca koji su dosad pohađali Matični vrtić Krk preselilo je u novouređeni prostor kojeg samo dvorišna vrata dijele od učionice prvog razreda osnovne škole. Na taj će se način djeca prirodno i brzo priviknuti na novu sredinu koja ih uskoro očekuje, a i činjenica da je većina predškolaca zajedno iselila u novi objekt zasigurno će pridonijeti stvaranju osjećaja zajedništva i pripadnosti.

Preuređenje prostora, adaptacija i otvorenje vrtića, mogli bismo reći, u rekordnom roku, rezultat su zajedničkog dogovora i kvalitetne suradnje s Osnivačem ustanove tj. Gradom Krkom. Naime, nakon što je u srpnju ove godine zbog nedostatka prostora, odnosno popunjenosti kapaciteta, na listi čekanja ostao popriličan broj mališana čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Krka, postalo je jasno kako se mora pronaći brzo rješenje s ciljem da se zadovolje potrebe svih roditelja. U takvoj prilici, najlogičnije je bilo prostor u vlasništvu Grada Krka koji je bio sagrađen kao dječji vrtić ponovno oživjeti u istoj funkciji. Ovim je pothvatom, stoga, Matičnom vrtiću sa četiri jasličke i osam vrtićkih grupa pridružen novoobnovljeni Područni vrtić Krk, i to s dvije vrtićke skupine, a osim njih na području Grada Krka djeluje i jedna vrtićka skupina u naselju Vrh.

Preseljenjem predškolaca u novouređeni vrtić, u onom Matičnom istovremeno je primljeno 30-ak djece jasličkog i mlađeg vrtićkog uzrasta koja će tijekom idućeg tjedna započeti s procesom adaptacije. Potrebno je u ovom kontekstu istaknuti kako je suradnja s roditeljima u čitavom procesu selidbe mališana i prijema u nove odgojne skupine bila iznimno kvalitetna što zaslužuje svaku pohvalu. A možda je najizazovniji zadatak vrtića koji sada slijedi kvalitetno provođenje adaptacije jasličke djece na jaslice budući da epidemiološke mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dozvoljavaju boravak roditelja u vrtiću u trajanju od svega 15 minuta. Međutim, kao što je to bio slučaj u rujnu ove godine kada su na snazi bile identične mjere i kada se to odradilo profesionalno i kvalitetno, sigurno će i ova zadaća, na zadovoljstvo djece i roditelja, biti provedena jednako odgovorno i uspješno.