Mediteranski vrt vršanske osnovne škole nagrađen u HRT-ovoj akciji

U mjesecu ožujku ove godine Osnovna škola Fran Krsto Frankopan prijavila je vrtove Matične škole Krk i Područne škole Vrh na natječaj, tj. nacionalnu akciju Najljepši školski vrtovi 2018. godine, što je provodi Hrvatska radiotelevizija.

Riječ je o ekološko-obrazovnoj inicijativi nastaloj 1994. na poticaj znane emisije o ekologiji Prvog programa Hrvatskog radija pod nazivom Slušaj kako zemlja diše, urednice Lidije Komes, a koja se priređuje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te mnogobrojnih donatora. Sam natječaj namijenjen je vrtićima, osnovnim i srednjim školama te srodnim odgojno-obrazovnim ustanovama za djecu i mladež na području Republike Hrvatske.

S ciljem prijave na natječaj Škola je bila dužna poslati po tri fotografije svakog školskih vrtova uz njihove detaljne opise s podacima o biljkama koje ondje rastu, kao i s popisom svih dionika angažiranih oko njihova uređenja. Prosudbeno povjerenstvo potom je izabralo vrtove što su ih njegovi članovi posjetili između travnja i listopada, da bi nakon obilaska donijeli odluku o najljepšim i najuspjelijim školskim vrtovima te na završnoj svečanosti, krajem studenog, dodijelili zaslužene nagrade i priznanja, i to u sljedećim kategorijama: (1) Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt Hrvatskoj, (2) za najljepši vrtić u Hrvatskoj, (3) za najljepšu učionicu na otvorenom (što je dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja), (4) Zelenu povelju (što je dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost), (5) za tradicijski uzgoj (što je dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede), (6) za najljepšu područnu školu u Hrvatskoj te (7) za kontinuitet.

Mediteranski vrt Područne škole Vrh prosudbeno je povjerenstvo posjetilo početkom lipnja, pregledavši ga, fotografiravši njegove mnoge zanimljive detalje, te razmotrivši aktivnosti i boravak školaraca u samom vrtu. Nakon tog posjeta na Facebook profilu akcije članovi povjerenstva istaknuli su sljedeće: Područna škola Vrh dojmila nas se zbog divne učionice na otvorenom na čijim je stolovima glagoljicom ispisan naziv naselja, ali ponajviše zbog lijepog mediteranskog vrta u kojem imaju 53 stabla masline, s time da su po cijelom zelenom prostoru djeca označila biljke nazivima na hrvatskom i latinskom jeziku. Također, svaki je mjesec jedan razred zadužen za brigu o školskom vrtu.

Početkom ove školske godine, točnije 24. listopada, vršansku školu posjetila je ekipa HRT-a predvođena novinarkom Nikolinom Gerek, koja je o školskom vrtu snimila reportažu, potom emitiranu u sklopu Županijske panorame (Rijeka, Pula, Gospić), ali i Regionalnog dnevnika.

Međutim, kulminacija ove hvalevrijedne inicijative odigrala se 23. studenog, kada je u studiju HRT-a održana svečanosti dodjele nagrada najljepšim ovogodišnjim školskim vrtovima, s time da je vrijednoj ekipi iz Područne škole Vrh, pritom uručena treća nagrada u kategoriji Ministarstva, znanosti i obrazovanja, i to za najljepšu učionicu na otvorenom. Ova svakako vrijedna nagrada, poručuju iz škole, priznanje je njihovom višegodišnjem zalaganju i trudu, a ujedno i izniman poticaj za daljnje aktivnosti vezane uz (do)uređenje očito jedinstvenog školskog vrta.