Međunarodna suradnja: Otvorena izložba fotografija Jörga Heiecka

U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje, 12. travnja 2019. godine, u krčkoj Galeriji Decumanus otvorena je izložba konceptualne fotografije njemačkog autora Jörga Heiecka, pod nazivom Singularities, čiju organizaciju, u suradnji s pobratimskim Gradom Rockenhausenom, potpisuje Centar za kulturu Grada Krka.

Ova izložba predstavlja nastavak međunarodne kulturne suradnje koja se događa na relaciji Krk - Rockenhausen, a što je 2015. godine otpočela gostovanjem Krčana u Muzeju Kahnweilerhaus, i to postavom Miau, miau - što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu, a kojom je Centar za kulturu dao svoj prilog obilježavanju stogodišnjice od početka Velikog rata. Potom su, 2017., u Krku predstavljene kolekcionarske aktivnosti Daniela-Henryja Kahnweilera, drugim riječima izložba kojom je u Galeriji Decumanus bio obuhvaćen djelić impresivne građe Muzeja Kahnweiler, među kojom je posebnu pažnju zaslužila originalna Picassova litografija, inače Kahnweilerov portret. U nastavku, prošle, 2018. godine Krčani su u Rockenhausenu, u tamošnjem Muzeju Pachen, zabilježili još jedno uspješno gostovanje, ovog puta izložbenim projektom Komunicirajmo baštinu, koji je sjedinio četiri različita, ali ipak na mnoge načine međusobno povezana izložbena segmenta (tj. četiri samostalne izložbe krčkih autora) u čijoj srži se nazirala igra s tradicijom, iako uz krajnje specifične manifestacije.

Ovim gostovanjem otočnoj se javnosti predstavljaju zanimljive konceptualne fotografije iz ciklusa Singularities i LauterLand njemačkog fotografa, ujedno i doktora znanosti - fizičara Jörga Heiecka, s time da uz izložbu, od 09. do 16. travnja, traje i program umjetničke rezidencije u sklopu koje će gostujući autor provesti višednevnu fotografsku akciju, dokumentirajući krčke pejzaže. Naime, bilježenjem prirodnih ambijenata Jörg Heieck bavi se još od osamdesetih godina prošlog stoljeća inspiraciju pronalazeći u prirodnim strukturama, poput brazdi, kamenih granica ili tragova u usjevima. Pejzažni motivi filtrirani kroz njegov objektiv tako se kodiraju u gotovo apstraktne obrasce koji često podsjećaju na rane radove Marka Rothka. Prema tome, za Heieckove fotografije ne možemo kazati da su opisne, već pozivaju na potragu za onom unutarnjom (spiritualnom) biti prikazanog. Zasigurno besprijekorni rezultati krčke fotografske akcije tako će, najprije, 2021. godine biti predstavljeni u Muzeju Pachen u Rockenhausenu, a potom, kako je najavljeno, i u Krku.

O izložbi Singularities, ali i ostalim projektima vezanim uz suradnju Krka i Rockenhausena, redom su kazivali ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, gradonačelnik Rockenhausena Karl-Heinz Seebald te fotograf Jörg Heieck, dok je prevođenje povjereno Maji Lukanović Kosić.

Iznimna mi je čast u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje, uvodi Parentić, u krčkoj Galeriji Decumanus predstaviti njemačkog fotografa Jörga Heiecka, ujedno i doktora znanosti - fizičara, čiji radovi na najbolji mogući način utjelovljuju neobičnu sintezu umjetnosti i znanosti. Međutim, ovog, kao i prethodno organiziranih kulturnih programa, sigurno ne bi bilo da čelnici Krka i Rockenhausena, Darijo Vasilić i Karl-Heinz Seebald, 2014. godine, nisu potpisali Sporazum o bratimljenju, obvezavši se pritom na zajednički rad u čijem su fokusu razmjena znanja i iskustava na različitim područjima, pa tako i na području kulture. Ovogodišnja peta obljetnica naše suradnje tako još jednom dokazuje kako kultura i umjetnost govore univerzalnim jezikom, istakla je Parentić.

Drago mi je da našim gostima iz Rockenhausena u Krku mogu poželjeti dobrodošlicu, priznaje Vasilić, tim više što se radi o susretu vezanom uz umjetnost, a čime se ujedno nastavlja naša međunarodna kulturna suradnja. Iako je malo godina prošlo otkad smo potpisali Sporazum o bratimljenju, realizirano je puno lijepih projekata, od suradnje Centra za kulturu s kulturnim ustanovama u Rockenhausenu, preko gostovanja Udruge Kreativni Krk na različitim glazbenim i sajmenim događanjima, pa sve do razmjene na razini srednjoškolskih ustanova posredstvom Erasmus+ programa, što, sve zajedno, predstavlja garanciju dugoročne suradnje između naša dva grada. Iako smo danas okupljeni u povodu otvorenja izložbe Jörga Heiecka, jako nas intrigira ono što će njegovo oko i njegov objektiv zapaziti i zabilježiti tijekom fotografskog istraživanja otočnih pejzaža u danima koji slijede, kazao je Vasilić.

Otkad su krenuli prijateljstvo i programi međunarodne suradnje između Krka i Rockenhausena, nastavlja Seebald, upravo je kulturna razmjena postala njihovim središnjim motivom. Tako su već dvije krčke izložbe gostovale u Rockenhausenu, a osim naša dva izložbena gostovanja, svakako treba izdvojiti i krčki koncert dvaju orkestara iz Rockenhausena (Gesangvereinskapelle Rockenhausen i Akkordeonorchester Keiper) čiji su članovi bili itekako zadovoljni ovdašnjim gostoprimstvom. Tome treba pridodati i suradnju na razini škola, u sklopu već spomenutog Erasmus+ programa, a koja će osim hrvatskih, tj. krčkih školaraca uključivati i one iz Francuske i Poljske, čime naše mlade, što je važno naglasiti, potičemo na razvijanje prijateljskih odnosa i suradnje, što, bez ikakve sumnje, utjelovljuje našu budućnost. Razmišljajući o tome čime se ove godine predstaviti u Krku, zaključuje Seebald, odmah sam došao na ideju da to budu upravo radovi Jörga Heiecka, jer ova je izložba, 2017., bila postavljena u Muzeju Pachen i kao što možete vidjeti na predstavljenim su fotografijama, u zaista specifičnoj, gotovo apstraktnoj maniri, zabilježeni krajolici Falačkog Porajnja, okrug Rockenhausena i Kaiserslauterna, gdje boravi i sam autor. A budući da se uvijek kada nekome nešto poklanjamo trudimo da to bude karakteristično za područje iz kojeg dolazimo, smatram da su Heieckove fotografije baš to - autentičan spomenar iz Rockenhausena.

Iako naziv izložbe Singularities (ili Singularnosti), tumači Heieck, izmiče bilo kakvim opisnim kategorijama, iz perspektive pejzažne fotografije, on utjelovljuje prostore koji se spajaju u jednoj točki iliti polje kontemplacije. Međutim takvih inspirativnih perspektiva bit će, vjerujem, u izobilju i na otoku Krku kojeg sam već krenuo obilaziti, posjetivši Veli vrh, a koje ću, nadam se, pretočiti u izložbu što će najkasnije 2021. godine biti predstavljena najprije u Rockenhausena, a potom i Krku, istakao je, naposljetku, Heieck.

 

Plakat | Katalog [.pdf]

 

Izložba Singularities, koju prati materijalima bogat trojezični katalog, ostaje otvorena sve do 25. travnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net. Potporu ovom projektu osigurali su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

 

Autori fotografija: Igor Gržetić i Srđan Hulak.

  • 1
  • -
  • 2