Moderna krčka tržnica trebala bi svoja vrata otvoriti do kraja mjeseca. Ovako će izgledati

Polovina od dvanaest prodajnih kućica novoizgrađene Tržnice na malo Sveti Bernardin uskoro bi trebalo otvoriti vrata. Kako nam je predstavio Danko Milohnić, čelnik krčke komunalne tvrtke Vecla koja je ujedno i investitor zahvata gradnje te uređenja tog tržnog kompleksa smještenog pored autobusne stanice, uz samu gradsku luku, komunalno društvo kojem su također povjerene i zadaće upravljanja novom tržnicom nakon provedenog natječaja sklopilo je ugovore o davanju u najam prodajnih prostora s proizvođačima i prodavačima različitih prehrambenih, mljekarskih, pekarskih i sličnih kvalitetnih domaćih proizvoda.

Nažalost, nismo uspjeli već u prvom natječajnom postupku popuniti sve kućice pa ćemo stoga vrlo skoro morati ponoviti natječaj, otkrio nam je Milohnić naglašavajući i da će se, s ciljem kompletiranja ponude i cjelokupnog iskorištenja raspoloživih prodajnih kapaciteta, u idućem postupku određene natječajne kategorije vrlo vjerojatno korigirati, ponajprije u smislu širenja prodajnog asortimana i dodatnog prilagođavanja ponude.

 

Svega pomalo
 

U ovom je trenutku već sklopljen ugovor s pet prodavača, a neke od onih koji su se javili i koji su zadovoljili sve natječajne uvjete još uvijek čekamo radi zaključenja akta koji će im omogućiti ulazak u prodajne bokseve. Zakupci sad, nakon što dovrše opremanje i uređenje svojih novih prodajnih prostora, prije no što započnu s radom moraju zadovoljiti propisane minimalne tehničke uvjete za djelatnost kojom će se baviti. Kad od nadležnog Ureda za gospdarstvo dobiju potrebnu dokumentaciju o ispunjenju svih propisanih tehničkih uvjeta, naravno nakon što ih službenici tog tijela sve u idućim danima obiđu, zakupci će moći i službeno započeti s radom, kaže nam nadalje direktor Vecle procjenjujući da bi to moglo biti već za kojih desetak do petnaest dana, u svakom slučaju tijekom srpnja. Krčani i njihovi gosti tako će na Tržnici na malo Sveti Bernardin uskoro moći kupovati proizvode krčkog brenda KuSshh, odnosno njihove rakije, likere, ali i kozmetičke i druge proizvode od bilja iz njihova asortimana, jednako kao i voće i povrće, pekarske proizvode jedne nove krčke pekare, mlijeko i mliječne proizvode mini mljekare Veronika te šaroliku ponudu kvalitetne domaće hrane i pića, za što su se prijavila dva ponuđača odnosno zakupca, nabraja nam naš sugovornik.

Milohnić nas je podsjetio i da je, nakon što su pred koji mjesec s tog lokalitete otišli građevinari tvrtke GP Krk kojoj je bila povjerena gradnja, na tržnici obavljen tehnički pregled te je ishođena uporabna dozvola. Tek tada mogli smo raspisati natječaj za davanje u najam prodajnih prostora, na koji nam je pristiglo sedam prijava. Jedni su prijavitelji u međuvremenu nažalost odustali pa ćemo tako uskoro, također putem natječajnog postupka, tražiti nove buduće zakupce odnosno prodavače proizvoda kakvi se uobičajeno nude na ovakvim mjestima, uz vrlo vjerojatno malo ponešto općenitije, odnosno slobodnije odredbe povezane s određivanjem vrste proizvoda koji će se ondje smjeti prodavati, a koje su u prvom krugu vrlo vjerojatno ograničile broj potencijalnih prijavitelja, zaključio je čelnik Komunalnog društva Vecla Danko Milohnić.

 

Dvanaest objekata
 

Inače, tržnicu čini njenih dvanaest unificiranih montažnih objekata, klimatiziranih poslovnih prostora namijenjenih cjelogodišnjem radu, opremljenih svom potrebnom infrastrukturom te povezanih na zajednički sustav centralnog grijanja čiji su uređaji smješteni u zasebnom, također ondje lociranom objektu. Kompleks je izgrađen na zemljištu u vlasništvu Grada Krka, na kojem je odlukom Gradskog vijeća tvrtki Vecla dano pravo građenja, s desetogodišnjim trajanjem. U onu prvu, građevinsku etapu tog projekta (zajedno s uređenjem i kamenim opločenjem partera) uloženo je nešto više od 590 tisuća eura, dok je druga etapa, koja je podrazumijevala opremanje tržnice, koštala 414 tisuća eura. Izvedba obiju etapa povjerena je bila već spomenutoj domaćoj građevinskoj kompaniji, a autorstvo projekta potpisuje arhitekt Marko Liović. Zadaće nadzora bile su povjerene krčkoj tvrtki Momentum grupa. Projekt je financiran EU sredstvima, odnosno novcem koji je Krčanima dotekao posredstvom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, putem koje je osigurano čak 80 posto sredstava nužnih za realizaciju ovog vrijednog i atraktivnog projekta. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]