Na putu zaštite oznakom izvornosti: Dobivena sredstva za izradu specifikacije Krčkog sira

Čelnik Udruge Sirari Krka Vlatko Milohnić, u društvu tajnika Udruge Maslinara Drobnica Gorana Marevića, 07. rujna 2016. godine, u zagrebačkom sjedištu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, s resornim ministrom Davorom Ronićem, potpisao je Ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije za Krčki sir radi njegove zaštite oznakom izvornosti.

Naime, postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete - bilo oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla iliti zajamčeno tradicionalnog specijaliteta - zahtjevan je posao koji iziskuje značajna financijska sredstva potrebna za pripremu i izradu same specifikacije, odnosno analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i mnoge druge aktivnosti, kako bi se projekt naposljetku proveo što uspješnije i kvalitetnije.
Kao jednu od aktivnosti u okviru pomoći domaćim proizvođačima Ministarstvo poljoprivrede i ove je godine provelo program pod nazivom Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, čija je zadaća potaknuti skupine proizvođača na ulazak u postupak zaštite. Dodjelom bespovratnih financijskih sredstava osiguranih proračunom Ministarstva, proizvođačima se htjelo olakšati početnu fazu u postupku zaštite, točnije izradu specifikacije. Ova potpora stoga podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava u maksimalnom iznosu do 75.000 kn, a od 18 na natječaj pristiglih prijava za sufinanciranje ih je prihvaćeno 14, među kojima je svoju poziciju osigurala i ona za izradu specifikacije Krčkog sira.
Nakon maslinovog ulja, Krčki sir trebao bi biti drugi otočni proizvod čiji će naziv na razini Europske unije biti zaštićenog oznakom izvornosti, a ne smijemo ovdje ne spomenuti ni Krčki pršut, kao prvi hrvatski proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. U slične procedure što su ih prošli Krčki pršut i Krčko maslinovo ulje, u skorije bi vrijeme pored Krčkog sira, kako je najavljeno tijekom svečanosti nedavno organizirane povodom upisa naziva Krčko maslinovo ulje u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, trebale ući šurlice, presnac, imbriagoni, žlahtina i ostali za otok karakteristični proizvodi.