Nagrađene najbolje fotografije inspirirane ekologijom

Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk i ovu, osmu godinu za redom, raspisalo je nagradni natječaj, kojem je zadaća bila dodatno potaknuti one iskusne i nešto manje iskusne kreativce na promišljanje o važnosti razvrstanog odlaganja otpada, kao i poštivanje ekoloških normi u najširem smislu.

Natječaj krčkog komunalca svake godine privlači veliki broj autora, uz što raste i interes javnosti, pa je tako ove godine na poziv za izradu fotografija inspiriranih ekološkim temama pristiglo čak 40-ak uradaka, s time da ih je naposljetku nagrađeno devet.
Svi zainteresirani autori svojim su fotografskim ostvarenjima morali obraditi motive vezane uz krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, iako su imali priliku sami odabrati motiv kojeg će zabilježiti ili, s ciljem što kreativnije interpretacije, izabrati neku od ponuđenih tema, poput: Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske; Mora li otpad biti smeće? Ti mu daj novu ulogu!; Kako pravilno postupati otpadom; Važno je razvrstavati otpad!; Moj doprinos čistijem Krku; Stop! Zabranjeno ponašanje!; Misli zeleno - budi in; Kako ja mogu spasili planet od smeća iliti Kažimo NE smeću, kažimo DA otpadu. Po završetku natječaja, prispjele radove pregledalo je za tu prigodu okupljeno ocjenjivačko tijelo, u čijem je sastavu bilo troje predstavnika Ponike Dejan Kosić, Ivan Jurešić i Iva Labaš te krčki slikar i djelatnik Centra za kulturu Grada Krka Saša Lončarić, a koji su dobili zadatak izabrati po tri najbolje fotografije u dvije amaterske kategorije, i to za djecu do 15 godina starosti te mladež i odrasle od 16 godina nadalje, dok je profesionalcima i njihovim umjetničkim ostvarenjima bila namijenjena treća kategorija.
Tradicionalno, najkreativniji autori novčano su nagrađeni. Naime, od pokretanja ove hvalevrijedne akcije do danas Ponikve su za nagrađivanje najboljih autora izdvojile nemalih 100.000,00 kn, dok ovogodišnji nagradni fond iznosi 13.650,00 kn.
U dječjoj kategoriji, prva nagrada uručena je sedmašici Natei Strčić za rad Volim svoj eko otok, dok je druga pripala također sedmašici Ani Borjanić za rad Staklenko, a treća šestašici Dorotei Brusić za rad Bucko. U kategoriji mladih i odraslih, najboljim se pokazalo ostvarenje Snaga prirode srednjoškolke Miriam Volarić, dok se na mjestu drugoplasiranog našao rad Ostavi pozitivan trag, osmašice Anite Mrakovčić, a na mjestu trećeplasiranog rad Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske, srednjoškolske Ane Toljanić. U kategoriji koja je okupila profesionalne fotografe najkreativnijim se pokazao Darko Mohar i njegove Gromače, kojeg u stopu slijede Aleksandar Tomulić s Vršom i Saša Žic s jednom od fotografija iz serije Igralište
Ovaj nagradni natječaj nastavak je promidžbenih aktivnosti koje Ponikve provode u sklopu svojih nastojanja da se kontinuirano poveća udio razvrstanog otpada, ali i stvori što pozitivnija klima, kada su u pitanju ekologija, očuvanje prirode i održivi razvoj u najširem smislu.
Dodjela ovogodišnjih nagrada, 06. lipnja 2016. godine, u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Kvirina, zaštitnika grada Krka, održana je u krčkoj Galeriji Decumanus, a vrijedne novčane nagrade u društvu Maje Parentić, ravnateljice krčkog Centra za kulturu, autorima su uručili Frane Mrakovčić, Dean Kosić, Ivan Jurešić i Iva Labaš, direktor i djelatnici društva koje je pokrenulo ovu vrijednu inicijativu.
Poznato je da otok Krk sa svojim modelom gospodarenja otpadom postiže izvrsne rezultate jer već danas razvrstava više od 50% otpada, što predstavlja najbolji rezultat na nacionalnoj razini. No, naše Ponikve žele otići korak dalje te svake godine povećavati taj postotak, a ovaj natječaj trebao bi pridonijeti upravo tom cilju i ukazati na to koliko krčku mladež zanima navedena problematika te koliko sama pridonosi opravdanosti slogana Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske!
Ova izložba na kojoj je pored nagrađenih radova, predstavljen i novi (animirani) promidžbeni video Ponikvi - Energetski neovisan otok Krk - nastao u režiji Dražena Zeljkovića, ostaje otvorena do 10. lipnja, a može se razgledati svakim danom od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat.