Nagrađene najbolje fotografije inspirirane ekološkim temama

Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk i ovu godinu raspisalo je 10., jubilarni nagradni natječaj, kojem je zadaća bila dodatno potaknuti one iskusne i nešto manje iskusne kreativce na promišljanje o važnosti razvrstanog odlaganja otpada, zatim o vodi kao najdragocjenijem prirodnom resursu, ali i poštivanju ekoloških normi u najširem smislu.

Natječaj krčkog komunalca svake godine privlači značajan broj autora različitih generacija, uz što raste i interes javnosti, pa je tako ove godine na poziv za izradu fotografija inspiriranih ekološkim temama pristiglo mnogo zanimljivih uradaka, s time da ih je naposljetku nagrađeno devet.

Svi zainteresirani autori svojim su fotografskim ostvarenjima mogli obraditi motive vezane uz krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, odnosno motive vezane uz brigu o resursu o kojem ovisi opstanak života na Zemlji. Osim toga, mogli su sami odabrati motiv kojeg će zabilježiti ili, s ciljem što kreativnije interpretacije, izabrati neku od ponuđenih tema, poput: Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske; Otpad može biti smeće, a može i dragocjena sirovina; Kako pravilno postupati s otpadom; Važno je razvrstavati otpad!; Moj doprinos čistijem Krku; Stop! Zabranjeno ponašanje!; Misli zeleno - budi in; Kako ja mogu spasili planet od smeća; Kažimo NE smeću, kažimo DA otpadu; Voda je izvor života; Pazimo na čistoću vode; Čuvajmo okoliš jer tako čuvamo vodu; Zagađena voda - opasnost za zdravlje; Kako spriječiti bespotrebnu potrošnju vode; Podržimo primjere vodene ekologije; Pokaži primjerom kako očuvati vodne resurse. Po završetku natječaja, prispjele radove pregledalo je za tu prigodu okupljeno ocjenjivačko tijelo, u čijem su sastavu djelovali predstavnica Ponikvi Edit Jurina, krčki slikar i djelatnik Centra za kulturu Grada Krka Saša Lončarić te voditeljica Udruge Rukotvorine Krk Zdenka Doma, a koji su dobili zadatak izabrati po tri najbolje fotografije u dvije amaterske kategorije, i to za djecu do 15 godina starosti te mladež i odrasle od 16 godina nadalje, dok je profesionalcima i njihovim umjetničkim ostvarenjima bila namijenjena treća kategorija.

Tradicionalno, najkreativniji autori novčano su nagrađeni. Naime, od pokretanja ove hvalevrijedne akcije do danas Ponikve su za nagrađivanje najboljih autora izdvojile više od 100.000,00 kn, dok ovogodišnji nagradni fond iznosi 14.850,00 kn.

U dječjoj kategoriji, prva nagrada uručena je šestašici Tari Zahija za rad Misli zeleno, budi in, dok je druga pripala osmašu Ivanu Radiću za rad Voda kao izvor života, a treća također osmašu Bruni Tancabeliću za rad Triptih iz Baške - sve polaznicima Male škole fotografije Foto kluba Krk. U kategoriji mladih i odraslih, najboljim se pokazalo ostvarenje Plavo i zeleno studentice Lucije Ostrogović, dok se na mjestu drugoplasiranog našao rad Portal gimnazijalke Miriam Volarić, a na mjestu trećeplasiranog rad Uloga čovjeka u očuvanju okoliša Roberta Blažičevića. U kategoriji koja je okupila profesionalne fotografe najkreativnijim se pokazao Darko Mohar i njegov uradak Uhvatilo me, kojeg u stopu slijede Mario Radaković s radom Kap koja je prelila čašu te Bojan Bonifačić s radom Naslijeđe.

Ovaj nagradni natječaj nastavak je promidžbenih aktivnosti koje Ponikve provode u sklopu svojih nastojanja da se kontinuirano poveća udio razvrstanog otpada, ali i stvori što pozitivnija klima, kada su u pitanju ekologija, očuvanje prirode i održivi razvoj u najširem smislu.

Dodjela ovogodišnjih nagrada, 25. svibnja 2018. godine, u sklopu (pred)programa proslave Dana Grada Krka, održana je u Galeriji Decumanus, a vrijedne novčane nagrade u društvu Maje Parentić, ravnateljice krčkog Centra za kulturu, autorima su uručili Ivica Plišić, Dean Kosić i Ivan Jurešić, direktor i djelatnici društva koje je pokrenulo ovu vrijednu inicijativu.

Ova izložba na kojoj je pored nagrađenih radova, fotografski predstavljena i nedavno održana akcija Plava vreća te rukotvorine izrađene od naplavina prikupljenih tijekom spomenute eko-akcije, ostaje otvorena do 01. lipnja, a može se razgledati svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat.