Projekt
Hrvatski otočni proizvod pokrenut je 2007. godine, a njegov je glavni cilj poticati otočane na samozapošljavanje i stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete. Oznaka Hrvatski otočni proizvod može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište na otocima i svoju djelatnost obavljaju na otocima. Tradicionalnim i inovativnim proizvodima smatraju se proizvodi nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Također, moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača te svojim ukupnim karakteristikama (sastav, dizajn, ekološki kriteriji i dr.) udovoljiti izraženim ili pretpostavljenim potrebama potrošača, kao i zahtjevima utvrđenim u normama ili specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete.
Oznaka Hrvatski otočni proizvod dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima čije tvrtke imaju sjedište na otocima, odnosno koji ondje izrađuju nominirane proizvode. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije.
Dosad je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod dobilo 249 otočnih proizvođača (od kojih je 21 ekoproizvođač, 25 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i četiri proizvođača s oznakom izvornosti) za 739 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka (Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog Otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvića, Ugljana, Mljeta, Šolte, Žirja, Pašmana, Iža, Murtera, Kornata, Oliba, Rava, Silbe, Zlarina) i poluotoka Pelješca. Riječ je o prehrambenim, kozmetičkim, odjevnim proizvodima i suvenirima koji se uglavnom rade u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta. (U prošlog godini tu je oznaku dobilo 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija.)
Svi certificirani proizvodi s otoka Krk popisani su u katalogu (str. 150 - 162) koji je dostupan u prilogu ove obavijesti.