Povodom upisa naziva Krčko maslinovo ulje u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, u ugodnom ambijentu vrta Koktel-bara Volsonis, 20. srpnja 2016. godine, održana je prigodna svečanost, za čiju se organizaciju iznova pobrinuo kolektiv Udruge maslinara Drobnica.
Ovom su slavlju, u čijem je fokusu, nakon Krčkog pršuta, još jedan otočni proizvod registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu, svoj obol dali Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik i Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka.
Međutim, riječ je, u svojstvu domaćina, najprije preuzeo tajnik krčke Drobnice - Goran Marević.
Sve aktivnosti koje se odvijaju u okrilju naše maslinarske udruge, ističe, sigurno su na ponos ne samo gradu i otoku Krku, već i čitavoj županiji. Jer Drobnica je svojim dosadašnjim radom pokazala kako se može nositi i s najvećim izazovima, o čemu svjedoči rekordan broj realiziranih projekata i ostvarenih inovacija, a unatoč tome što sada nemamo vremena sve ih spomenuti, moram kazati kako sa specifičnim tipovima edukacije započinjemo fokusirajući se na one najmlađe - vrtićare i školarce, a potom i srednjoškolce, značajnu pozornost, pored toga, pridajući i zaista velikom broju projektnih aktivnosti. Međutim, dobivanje europske oznake izvornosti naš je najveći dosadašnji uspjeh, priznaje Marević, a u tome su nam svesrdno pomogli Grad Krk, Općina Malinska-Dobašnica, Općina Dobrinj, Primorsko-goranska županija i Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu Primorsko-goranske županije, Savjetodavna služba i Karmen Karlić, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Brankica Ćosić te biokemičar Ivica Ljubenkov. Ni nakon ovog uspjeha Krk sigurno neće mirovati, otkriva Marević, jer, nakon pršuta i maslinovog ulja, u pripremi je zaštita ovčjeg sira, šurlica, vina, imbrijagona i presnaca, a sve s ciljem što uspješnije prezentacije na velikom europskom tržištu.
Krk se već više od deset godina, nastavlja Jurina, na turističkom tržištu promovira sloganom - grad povijesti i kulture, a kada govorimo o potonjem tu se ne misli isključivo na kulturu u užem smislu, već i kulturu življenja koja je uz prirodne ljepote zasigurno jedan od vodećih turističkih aduta i razloga zašto grad i otok Krk danas spadaju među naše najuspješnije turističke destinacije. Međutim, o kulturi življenja ne možemo govoriti bez kulture stola, a o kulturi stola bez Krčkog maslinovog ulja, i to kao jednom od temelja na kojem počiva otočna gastronomska priča. U suradnji s Drobnicom, ističe Jurina, još 2008. godine, započeli smo promovirati Krčko maslinovo ulje kao sastavni dio ponude i identiteta, što nas je dovelo do otvaranja prve hrvatske tematske šetnice inspirirane maslinama i maslinarstvom, a koja je uz veliku pomoć Županije prerasla u jednu od naših najpopularnijih turističkih trasa. Upravo kroz takve i slične projekte, a dosad ih je bilo zaista mnogo, u suradnji s mnogim institucijama i stručnjacima, uporno smo i dosljedno promovirali Krčko maslinovo ulje kao jednu od uzdanica u gastronomskoj različitosti, i gastronomskoj priči koju želimo i moramo promovirati, zaključuje Jurina.
Danas je zaista veliko slavlje za naš grad i otok, priznaje Vasilić, jer zajedničkim snagama svih otočnih poljoprivrednika što ih je uspješno iskoordinirala Udruga maslinara Drobnica, došli smo do kraja, do europske oznake izvornosti za Krčko maslino ulje koje već više od dvije tisuće godina krasi naše stolove te našu gastronomsku ponudu čini toliko bogatom i dobrom. Bio je to velik posao u koji su bili uključeni ne samo stručnjaci već i mnogi ljudi dobre volje, što je naposljetku rezultiralo činjenicom da od dvanaest hrvatskih proizvoda koji nose europsku oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog porijekla čak dva dolaze s otoka Krk - Krčki pršut i Krčko maslinovo ulje - s time da bi im se u dogledno vrijeme trebao pridružiti još jedan - Krčki ovčji sir.
Do danas je europskom oznakom izvornosti ili zemljopisnog porijekla zaštićeno dvanaest hrvatskih proizvoda, navodi Majdak. Priča je tako započela Krčkim pršutim te se, kao dvanaestim zaštićenim proizvodom, nastavlja Krčkim maslinovim uljem, iako su još tri proizvoda u samoj finalizaciji zaštite, a što bi trebalo biti dovršeno tijekom rujna ove godine. Također, još se desetak hrvatskih proizvoda priprema za ovakvu zaštitu, što predstavlja zaista velik uspjeh naših poljoprivrednika i struke. Jer zaštićeni proizvodi na zajedničkom europskom tržištu imaju veću vrijednost, ali veću prepoznatljivost, doprinoseći tako, i lokalnom razvoju, i razvoju turizma, što slučaj otoka Krka svakako potvrđuje.
Naša Županija, ističe naposljetku Komadina, sveprisutna je u ovakvim programima, jer mi jednostavno ne znamo reći ne, pogotovo onima koji gaje dobre ideje, a unas ih očito ima mnogo, bili oni pojedinci, udruge ili pravne osobe. Uz to, imamo se čime i dičiti, posebice kulturnom i prirodnom baštinom te gastronomijom toliko bogatom i raznovrsnom kakvu ima rijetko koji, ovako malen, prostor. Značajan dio baš te gastronomske ponude čine masline i maslinovo ulje, što nije od danas i čemu u prilog govori spominjanje maslinovog ulja drevnih Liburna, unazad nekoliko tisuća godina, a upravo zbog toga, zbog svoje višetisućljetne tradicije, Krčko maslinovo ulje zaslužilo je dobiti europsku oznaku izvornosti!