Krčka jedra - 24. izdanje regate tradicijskih plovila

Krčka jedra su prva i najstarija regata tradicijskih plovila na istočnom dijelu Jadrana, a odvijaju se uvijek istog dana, na blagdan Velike Gospe - 15. kolovoza. Ova slikovita regata prvi je put zaplovila 1998. idejom i zaslugom članova krčkog Jedriličarskog kluba Plav, najstarijeg jedriličarskog udruženja u Hrvatskoj, okupljenog sada već davne 1876. godine.

Krčka jedra s vremenom su prerasla u trodnevno događanje s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorsko nasljeđe otoka Krka, a koje je je danas dijelom interpretacijskih manifestacija što se provode u sklopu programa Interreg V-A Italija - Hrvatska. Njihova je tematika u funkciji realizacije primarnih ciljeva projekta Arca Adriatica poput očuvanja, revitalizacije i turističke valorizacije pomorske baštine.

U organizaciji Jedriličarkog kluba Plav, Turističke zajednice Grada Krka, Grada Krka i ostalih partnera, Krčka jedra ove će godine doživjeti svoje 24. izdanje. Program manifestacije bogat je i sadržajan, istovremeno zadovoljavajući stroge epidemiološke kriterije koji se odnose na realizaciju interpretacijskih manifestacija u okviru programa Interreg V-A Italija - Hrvatska.

Tijekom tri dana trajanja programa posjetitelji će imati priliku pogledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva u Krčkoj luci, posjetiti eko-etno sajam na Trgu Kamplin te istražiti bogatu ponudu ribljih jela u krčkim ugostiteljskim objektima. Edukativni dio programa odvijat će se u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, smještenom u srcu krčke starogradske jezgre, nadomak Trga Kamplin. Centar se sastoji od muzejskog postava na temu otočnog brodarstva, brodogradnje i ribarstva te izdvojene radionice Željka Skomeršića, višestruko nagrađivanog brodomaketara, kolekcionara i zaljubljenika u more i pomorstvo. Zabavni dio manifestacije bit će priređen u vidu promenadnih nastupa, a nakon prošlogodišnje pauze, uoči blagdana Velike Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki, noćno jedrenje tradicijskih barki uz glazbeno-poetski recital kojeg će izvesti Antun i Petromil Stašić. Centralno događanje tj. regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se na blagdan Vele Gospe sa startom točno u podne, i to na dvanaesti otkucaj zvona sa zvonika Krčke katedrale.

 

 

Program 24. Krčkih jedara:

 

13. - 15. kolovoza 2021.

Izložba fotografija maritimnih motiva u Krčkoj luci

Eko-etno sajam na Trgu Kamplin

Posebna ponuda ribljih jela u krčkim ugostiteljskim objektima

 

13. kolovoza 2021.

10.00 - 11.00, Radionica i predavanje o mornarskim vještinama u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka

11.00 - 12.00, Poučno i demonstracijsko jedrenje za djecu i ostale posjetitelje na tradicijskim barkama u Krčkoj luci

12.00 - 13.00, Panoramska vožnja na tradicijskim barkama za posjetitelje u Krčkoj luci

19.00 - 22.00, Predstavljanje otočne pomorske baštine u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka

20.30, Svečano otvaranje Krčkih jedara uz promenadni nastup Gradske glazbe Krk

 

14. kolovoza 2021.

16.00 - 20.00, Izložba tradicijskih barki u Krčkoj luci

21.00 - 22.00, Noćni ples barki u Krčkoj luci uz glazbeno-poetski recital Antuna i Petromila Stašića te svjetlosno-pirotehničke efekte

 

15. kolovoza 2021.

12.00 - 17.00, 24. regata Krčka jedra, regata tradicijskih barki u akvatoriju Krčkog zaljeva

17.30, svečani završetak regate uz objavu rezultata i podjelu priznanja jedriličarima

21.00, promenadni nastup Klape Tramuntana na Krčkoj rivi