Od 27. kolovoza do 05. rujna u Krku posjetite jubilarne 15. Dane smokava!

Smokva, najraširenija i iznimno cijenjena voćka Mediterana koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo, posljednjih je desetljeća na našim prostorima bila uglavnom zanemarivana, no pozitivni pomaci u njezinoj promociji ipak su sve vidljiviji!

 

Poticaj ugostiteljima, proizvođačima i trgovcima

Dani smokava se u gradu Krku, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, priređuju još od 2007., a ove, jubilarne 15. godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset zanimljivih dana: od 27. kolovoza do 05. rujna! Cilj ove manifestacije je, osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i tako doprinesu gastronomskom identitetu grada i otoka Krka. Dani smokava ponajprije su posvećeni edukaciji gostiju, ali i lokalnog stanovništva o smokvi uzimajući u obzir sve raspoložive aspekte: poljoprivredni, zdravstveni, nutricionistički i gastronomski.

Otvaranje manifestacije uveličat će dolazak knezova Krčkih Frankopana, a u okviru programa odvijat će se radionice izrade suvenira na temu smokve, i to od gline i krčke ovčje vune. Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava na štandu tvrtke Skink d.o.o. iz Rovinja, ugledni će gosti, dr. sc. Iva Prgomet i dr. sc. Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokvarstvo u Hrvatskoj, predstaviti svoju novu knjigu Smokva i održati predavanje na temu Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu.

 

Gastronomski hommage smokvi

Organizatori su osobito ponosni na fine dining event Smokva by Deni Srdoč, u povodu 15. obljetnice manifestacije, a koji će se, 30. kolovoza, održati u restoranu Marina Blue, krčkog Hotela Marina. Bit će to, uistinu, pravi  gastronomski doživljaj jer će međunarodno priznati chef Deni Srdoč, rodom s Krka, inače glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u riječkom Hilton Costabella Beach Resort and Spa hotelu, kreirati gastronomski hommage smokvi, i to u obliku gala večere. Uz fantastičan meni, posluživat će se vina ovoga kraja, a sve zahvaljujući nedavno osnovanoj Udruzi Vina Kvarnera. Vinsku prezentaciju vodit će tajnik Udruge, Žarko Stilin Belac, dok će meni sadržavati delicije inspirirane smokvom, a što ih je izmaštao upravo Deni Srdoč. Meni će, pored ostalog, ponuditi jela poput junećeg tartara i ukiseljenih smokava, marinade od oslića s umakom od naranče i smokava, rižota od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi, konfitiranu janjetinu glaziranu smokvama, čokoladnu terinu s kremom od vanilije, crumble od lješnjaka i flambirane smokve... Što reći, osim da ovaj chef, koji je restoranu Draga di Lovrana priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, itekako zna kako smokvu pretvoriti u pravu gastronomsku zvijezdu. Uz to, ne bitno manje zvijezde bit će pjenušci i vina s Kvarnera koji su još uvijek nedovoljno prepoznati, a čitavu priču začinit će na najbolji mogući način. Bit će tu pjenušac Plovanić, žlahtina Sveta Lucija Vinarije Katunar koja je nedavno u Londonu zaslužila bronačnog Decantera, izvrstan rosé Trojišćina Vinarije Šipun, kao i Sansigot Kuće vina Ivan Katunar.

 

 

Prigodna sajmena i ugostiteljska ponuda

No, to još uvijek nije sve. U izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije lociranom uz Veliki park, sudjeluje desetak izlagača, točnije proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava poput pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama ili smokvenjaka.

Uz njih, na Danima smokava sudjeluju i renomirani krčki ugostiteljski objekti, a njihov sveukupni broj zaokružio se na očito čarobni broj 15 kojim je ove godine obilježena čitava manifestacija. Tijekom deset dana ondje će se moći kušati razni specijaliteti poput tradicionalnih krčkih šurlica sljubljenih s umakom od kozica i smokava, pečenih smokava s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole, njoka sa škampima u umaku od smokava ili ribljih fileta s marelicama i suhim smokvama u prošeku. Za one posebno gladne tu će se naći i biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, porchetta sa začinskim biljem i smokvama, ali i različite varijacije na temu pizze sa smokvama, dok će sladokusci uživati u krostati s domaćim džemom od smokava, palačinkama u šatou od smokava, kremi od mascarponea sa smokvama u prošeku i brojnim drugim delicijama.

 

Ukratko o smokvi

Plodovi smokve, svojevrsni simboli zdravlja, vrlo su hranjivi i visoke su dijeto-terapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine, ponajviše kao osušeni plodovi tzv. suhe smokve. U svježem stanju plodovi trebaju imati ugodan, osvježavajući okus, dok oni za sušenje moraju biti krupni, zlatnožute pokožice i lijepog oblika. S obzirom na nutritivni sastav i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća jer je bolji izvor vlakana te povoljno djeluje na razinu kolesterola i zdravlje debelog crijeva. Također, bogat je izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i do 80 posto vode te se ubrajaju u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera. Lišće smokve koristi se u farmaceutskoj industriji kao sirova tvar, a sadrži i proteolitički enzim ficin koji se koristi u industriji proizvodnje piva, mlijeka, mesa i lijekova, a vjeruje se kako će se zbog svojih svojstava smokva u budućnosti sve više koristiti u proizvodnji funkcionalne hrane.

Uz maslinu, smokva je  tipična voćna vrsta Hrvatskog primorja, ali se broj njenih stabala u posljednjih pedesetak godina, nažalost, smanjio za čak jednu četvrtinu. Ipak, zahvaljujući svojoj razvijenoj sposobnosti regeneracije i skromnim zahtjevima prema okolini, smokva se održava i u prilično nepovoljnim ekološkim uvjetima pa ispada da se sama samcata bori za svoj opstanak. Brojni povijesni podatci dokazuju kako se smokva još u pretpovijesno doba uzgajala u mediteranskom bazenu, pa i na Krku, te se smatra jednom od najstarijih suptropskih voćaka.

 

 


Plakat 15. Dana smokava [.pdf]

 
Program 15. Dana smokava:
 

27. kolovoza - 05. rujna 2021.

Posebna gastro ponuda u ugostiteljskim objektima na području Grada Krka

Lista ugostiteljskih objekata: Restoran Harbour (Hotel Maritim), Restoran Karaka, Restoran Marina Blue (Hotel Marina), Restoran Oliva (Krk Premium Camping Resort), Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala vrata, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino (Ježevac Premium Camping Resort), Konoba Kuća Krčkog pršuta (Vrh), Konoba Marija (Vrh), Restoran Trattoria Glavotok (Glavotok), Konoba Pud Brest (Milohnići) i Konoba Pod Prevolt (Milohnići).

Popis ugositeljskih objekata i svih jela u ponudi pronađite: OVDJE.

 

30. kolovoza 2021.

Restoran Marina Blue (Hotel Marina), 19.00

Smokve by Deni Srdoč

Gourmet Experience & Kvarner Wines

Spart Jazz Duo

Cijena: 390,00 kn

Informacije i rezervacije na: +385 (0)91 265 5764, marina@hotelikrk.hr

 

03. - 05. rujna 2021.

Uz zid Velikog parka, 10.00 - 22.00,

Prodajna izložba proizvoda od smokava

Lista izlagača: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o. (OPG Matanić), Robert Sušanj domaća radinost, OPG Igor Šimunić i OPG Marko Šmid.

 

03. rujna 2021.

Uz zid Velikog parka

10.00, otvaranje sajmenog dijela manifestacije uz knezove Krčke Frankopane

10.00, podjela sadnica smokava na štandu tvrtke Skink d.o.o.

10.00 - 12.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

 

04. rujna 2021.

Uz zid Velikog parka

10.00, individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu tvrtke Skink d.o.o.

10.00 - 12.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

19.00 - 22.00, nastup benda PachaMama Street Connection

Cocktail Bar Volsonis (Volsonis Secret Garden)

19.00, predstavljanje knjige Smokva i stručno predavanje na temu Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu, knjigu će predstaviti autori dr. sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet

 

05. rujna 2021.

Uz zid Velikog parka

10.00 - 12.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)