Odabrana četvrta serija krčkih suvenira!

Turistička zajednica Grada Krka početkom ožujka ove godine raspisala je četvrti po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine prezentirati će se u krčkoj Galeriji Decumanus kao dio postava prigodne izložbe MI.15 - nagrade & događanja.

Na četvrti natječaj ukupno je pristiglo 39 prijedloga, 22 proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske što potvrđuje kako ovakve inicijative i nadalje imaju brojne poklonike. Od niske zaprimljenih prijedloga odabrano ih je 17, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, suvenir, kao svojevrsan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. 
Paleta originalnih krčkih suvenira odsad će biti bogatija za: dekorativne posude od maslinovog drva (Damir Milenković), simpatičnu keramičku skulpturu stabla smokve (Danijela Oremović), minijaturne likove iz krčkih legendi (Jarmila Gospodnetić), čokoladne slastice formi inspiriranih otočnom baštinom (Marina Prijatelj, Atelier Ecostyle j.d.o.o.), platnene torbe s fotografskim motivima Krka (Meri Lukarić), podložak od maslinovog drva i rakiju od smokve (Nikola Zec), likove ćuka od filcane vune (Teodora de Both), skulpturu i ogrlicu inspiriranu arhitekturom mrgara (Višnja Laginja) te nakit i dekorativnu plastiku od mjedi (Zlatko Odrčić).
 
Rezultati četvrtog natječaja [.pdf]
 
Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom ožujka i travnja uz direktoricu Turističkog ureda Grada Krka Natašu Jurinu, svoj trud i stručnost, uložilo je stručno Povjerenstvo u sljedećem sastavu: predsjednik Dino Jakovljević, te članovi Italo Samblich, Lucija Petrak, Milica Žužić i Igor Gržetić. 
Obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, turisti, ali i Krčani, na raspolaganju će imati čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija. Svim krčkim suvenirima biti će dodijeljena prepoznatljiva markica s istakutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a ove će godine biti uvršteni u novi katalog koji će na jednom mjestu, uz fotografiju suvenira te kontakt podatke proizvođača/autora, sažeti čitavu certificiranu suvenirsku ponudu. Nadamo se kako će upravo krčki suvenir, u različitim prigodama, biti idealan odabir ne samo turistima tijekom sezone, već i Krčanima tijekom čitave godine.
Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su četvrtu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao - više sreće pri sljedećem natječaju!