Odgođen dio programa ovogodišnjeg Drobnica festa

Iako se danas, sve odvijalo prema planu, sutrašnji je program Drobnica festa odgođen zbog nadolazećih vremenskih neprilika, prenose organizatori ove prve u nizu proljetnih manifestacija.

Centralni dio događanja, odnosno vođena pješačka tura maslinarskim stazama, podjela priznanja najboljim maslinarima otoka Krka i zabavni dio uz Klapu Cinquina, odgođen je za jedan od narednih vikenda koji će uslijediti iza proslave Praznika rada, a o točnome vremenu nastavka Drobnica festa zasigurno će se uskoro pisati.
No, unatoč djelomičnoj odgodi programa predviđenog za subotu i nedjelju, petak je na Veloj placi prošao u dobrome raspoloženju. Tome je svakako pridonio cjelodnevni mini sajam proizvoda krčkih maslinara, uglavom maslinovog ulja i na razne načine priređenih maslina, na kojem je svoje mjesto pronašo i kutak s ekološkim gnojivom. 
U jutarnjim satima brojne je Krčane na jednome mjestu okupila i besplatna podjela sadnica vrbničkog pomidora, kao i neobičan performans studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Oni su, vođeni profesorom Goranom Štimcem, na dva velika platna položena duž prostora glavnog gradskog trga, demonstrirali slikanje bojama miješanim s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. U ondje nastalim radovima, pravog proljetnog kolirita, zasigurno će Krčani, ali i gosti, imati prilike još uživati. Zadaća ove slikarske akcije, koja predstavlja nastavak suradnje krčkih maslinara i studenata riječke Akademije, jest stvoriti novi turistički proizvod, namijenjen ljubiteljima umjetnosti koji bi pod vodstvom mladih likovnjaka u periodu predsezone, sudjelovali u idiličnim slikarskim radionicama organiziranim u krčkim maslinicima.
U popodnevnim satima u Velikoj vijećnici Grada Krka za sve su maslinare željne educiranja organizirana dva predavanja, od kojih je prvo održala Sandra Petričević, dip. ing. kemije i voditeljica panela za ocjenjivanje maslinovog ulja, a drugo Miranda Žitko Vulić, predstavnica Zadružnog saveza Dalmacije, tijela osnovanog s ciljem promicanja, usklađivanja i zastupanja interesa zadrugara i zadruga.