Odigrana predstava Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta

U Frankopanskom kaštelu, pred raspoloženim euditorijem, odigrana je hvaljena predstava zagrebačkog Teatra Rugatino Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta.

Riječ je o komadu nastalom po motivima poznatog teksta Gretica, stranica 89. suvremenog njemačkog autora Lutza Hübnera. To je priča o kazalištu, koja propituje odnos redatelja i glumca, ispričana na primjeru proba jedne scene sa stranice 89 iz Götheovog Fausta. A scena je sljedeća: stari Faust prodao je svoju dušu Mefistu ne bi li kupio mladost i zaveo Greticu, a da bi u tome uspio podmeće joj kutijicu s nakitom. No zašto je odabran upravo taj komad? Možda, da bi se, poput nihiliste i razbijača iluzija - Mefista - demistifcirao jedan svijet koji počiva na iluzijama, a potom, obzirom da i sami u takvom svijetu živimo, glumcima otvorio prostor za stvaranje jednog posve novog imaginarnog svijeta. 
U idiomu scenskog minimalizma, usredotočivši se na glumce, ekipa Teatra Rugatino tako je donijela duhovitu i povremeno dirljivu kazališnu iluziju. Dvoje glumca, zapleteni u igru svlačenja i oblačenja različitih karaktera (ženskara, gnjavatora, zahtjevnog redatelja ili prvakinje, glumice iz provinicijskog kazališta, starije glumice) superiorno, nadahnuto i s lakoćom izvode svoje stilske vježbe pokazujući tisuću glumačkih lica i pozivajući publiku da zaviri u taj intrigantni prostor skriven iza zastora. Suautor i redatelj Zijah Sokolović uspjeva uspješno dirigirati prirodom osjećaja dvoje poznatih glumaca, Linde Begonje i Draška Zidara, pretvarajući ih konačno, na inteligentan i suptilan način, u sudionike niza duhovitih situacija. Sve u svemu, ovo je duhovita i pomalo romantična predstava o ljudima koji iako različiti po karakterima i sudbinama, žive svoju istinsku ljubav prema kazalištu!