Održana edukacija svih korisnika sustava eVisitor

Budući da je početkom ove godine u Republici Hrvatskoj uveden novi sustav za prijavu i odjavu turista - eVisitor, Turistička zajednica otoka Krka i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice organizirali su edukaciju za sve obveznike s područja otoka Krka, koja je održana 23. veljače 2016. godine u Velikoj gradskoj vijećnici.

Ovaj edukativni program namijenjen svim dionicima sustava turističkih zajednica kao i pružateljima usluga smještaja, počevši od samih iznajmljivača preko turističkih agencija, pa sve do hotelskih kuća i kampova, okupio je zavidan broj otočana, a poradi tako dobrog odaziva, edukacija je, za različite kategorije obveznika, morala biti podijeljena u dva susljedna dvosatna predavanja. Uloga edukatora tom je prigodom povjerena dvojici predstavnika Hrvatske turističke zajednice Aleksandru Pavloviću i Borisu Pavlinu.
 
eVisitor: prezentacija [.pdf]
 
Sustav eVisitor, uvodi Pavlović, jedinstvena je baza podataka za čitavu Hrvatsku, što znači da sve turističke zajednice, svi obveznici, kao i hotelski sustavi, svoje podatke unose u jedinstvenu bazu kako bi se isti kasnije mogli implementirati u statističke izvještaje različitih razina, bilo da se radi o nacionalnoj statistici, statistici pojedine turističke zajednice ili pojedinog obveznika i njegovih smještajnih objekata. U konačnici turistička ponuda može biti rezultat prikupljenih statističkih podataka, što ima potencijal pridonijeti boljem i uspješnijem poslovanju.
Pristup ovom sustavu, navodi Pavlović, na nacionalnoj razini ima više od 65.000 registriranih pružatelja usluga smještaja, oko 300 turističkih zajednica, ali i tijela državne uprave poput Ministarstva turizma, Državnog zavoda za statistiku, Carinske uprave, Turističke inspekcije, Ministarstva uprave ili Ministarstva unutrašnjih poslova. No, unatoč tome što oni u pozadini sustava imaju vlastite module, nitko od njih, ako govorimo o korištenju podataka, nema dodatnih prava sem onih koje propisuje zakon.
Pristupni podaci kojima se prijavljuje u eVisitor, tumači nadalje Pavlović, dobivaju se temeljem Rješenja o iznajmljivanju, a svi oni koji ih još uvijek nisu preuzeli, to mogu u svojim turističkim zajednicama. Tim se podacima ulazi u sustav, odnosno omogućava prijava i odjava turista, pa tako i stranaca zahvaljujući posebnoj šifri koja se upisuje u za nju predviđeno mjesto u jednom dijelu korisničkog sučelja, a koja se ranije ishodovala u MUP-u. Međutim, ako i nadalje ne raspolažete tom šifrom, ona se odsad u sustav generira automatizmom! Svi oni koji svoje turiste žele prijavljivati i odjavljivati putem aplikacija koje su dosad koristili postoji mogućnost spajanja njihovih programskih rješenja (putem korisničkog sučelja) na eVisitor, iako je u tom slučaju potrebno postići dogovor s ponuđačem i/ili izrađivačem takve komercijalne aplikacije. Međutim, jedna od primarnih karakteristika eVisitora upravo je korištenje jedinstvenog web sučelja jer u slučaju da se korisnicima ponudila aplikacija koja zahtjeva instaliranje, njezine bi verzije trebalo prilagođavati različitim uređajima i operativnim sustavima. Stoga, ovdje govorimo o online aplikaciji koja radi u svim uvjetima, a kako biste je krenuli koristiti potrebno je imati stolno, prijenosno ili tablet računalo, odnosno pametni telefon i svakako pristup Internetu. Prema tome, eVisitoru možete pristupiti s bilo kojeg mjesta i preko bilo koje platforme, što znači da u njegovu korištenju nema ograničenja. No, za registraciju u sustav ipak je potrebna TAN lista - složena od setova slova i brojki - što znači da se osim pristupnih podataka (korisničkog imena i lozinke), radi što bolje sigurnosti korisnika, traži i unos jedinstvenog TAN broja.
Jedan dio korisničkog sučelja, nastavlja Pavlović, čini i prostor za opis objekta kojem možete pridružiti i fotografiju smještajnih jedinica, a sve to s ciljem da se ta centralna baza podataka spoji s bazom podataka na portalu croatia.hr, što nekome tko ciljano traži vaš smještaj po imenu i prezimenu, pored osnovnih informacija otkriva i foto-galeriju.
Trenutno je prijava u sustav eVisitor napravljena na način da se od turističke zajednice zatraže korisničko ime i lozinka (koji su međutim podložni izmjeni), i to zajedno s TAN listom, s time da je trenutno u pripremi i povezivanje sa sustavom NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) što je prvenstveno namijenjeno onima koji ne žele koristiti korisničko ime, lozinku i TAN kodove, nego će posredstvom FINA-e preuzeti podatke za NIAS te se na eVisitor spajati putem opcije eGrađani, zaključuje Pavlović.
U nastavku predavanja okupljenima je detaljno predstavljeno korisničko sučelje eVisitora zajedno s primjerom prijave i odjave turista, uz napomenu kako se korisnici mogu detaljno informirati i putem portala evisitor.hr s kojeg se upute mogu preuzeti kao prezentacija, letak, ali i video sadržaj također dostupni i na Youtube profilu aplikacije.