Održana promocija knjige Čovjek i njegova sjena dr. Ante Kovačevića

U organizaciji Grada Krk u Velikoj vijećnici održana je promocija knjige Čovjek i njegova sjena, dr. Ante Kovačevića. O knjizi, koja svjedoči o progonu političkih neistomišljenika, montiranim sudskim procesima te grijesima komunističke ideologije, totalitarnog sistema i prakse bivše Jugoslavije, ali i potrebi oproštenja i pomirenja, uz autora redom su kazivali: mr. Antun Solić, dr. Nikola Ivaniš, Vjekoslav Krsnik, nezavisni novinar, Tadija Zubak, predsjednik riječke podružnice Društva političkih zatvorenika te Željko Kekić, Kovačevićeva sjena, inače bivši tajni agent UDBA-e.

U predstavljenoj knjizi autor iznosi svoja sjećanja i dokumente kako bi opisao vlastita stajališta o događajima i ljudima iz vremena komunističke represije, koju je sam imao prilike osjetiti na vlastitoj koži. Pritom se osvrće na susret sa svojim bivšim progoniteljem, udbašem Željkom Kekićem, koji mu priznaje da ga je uhodio, špijunirao i progonio. No, poruka knjige ipak leži u praštanju i pomirenju.
Nakon što je domaćin, gradonačelnik Darijo Vasilić, pozdravio okupljene, odgledan je kratk dokumentarni prilog, a promocija je nastavljena riječima mr. Antuna Solića. Knjiga Čovjek i njegova sjena, koju potpisuje dr. Ante Kovačević, književnik, politički suradnik, rasni govornik biranih i britkih riječi, ističe Solić, pisana je na više od tristo stranica kroz poglavlja Razgovor čovjeka i njegove sjene, Kidnapiranje, Zenica, Zenički logoraši, Ante oprašta ali ne zaboravlja, UDBA-ine specjalne akcije protiv hrvatskih političkih izbjeglica te recenzije sisačkog biskupa Vlade Košića i dr. Zdravka Tomca. U knjizi su obrađene brojene važne teme progona nevinih ljudi, pretežno Hrvata, od strane UDBA-e, kao i Antino vrijeme provedeno u zloglasnom kazamatu Zenica. U tekstu knjige, nastavlja Solić, osjetilo se kako intervju s Kekićem nije samo odrađen, već je napravljen s velikim interesom i ozbiljnošću. Knjiga je to koja ima dušu, ali i ogroman osjećaj prema bližnjemu. Knjiga je to koja uz autorove patnje, jade i brige, obrađuje i veliku lepezu zeničkih političkih patnika i mučenika za domovinu. Hrvatska ljubav prema obitelji i domovini bila je glavni problem tadašnje političke policije UDBA-e. Operativne akcije bile su strašne, uglavnom svedene na represivne mjere, između '70-ih i '80-ih godina prošlog stoljeća, vršene putem informativnih razgovora, vrlo široko primjenjući teror, fizička i psihička mučenja kojima se nastojalo doći do što više saznanja. Knjiga čovjek i njegova sjena je ta koja traži istinu, a autor nalazi rješenje. On je shvatio kako istina obavezuje svakog vjernika da u svojoj boli i trpnji, šuti o teškim uvredama i mučenjima. No ipak, shvatio je kako se mora probuditi te prestati trpjeti i dozvoljavati da mu kojekakvi skorojevići oblikuju sutrašnjicu. Zato je progovorio, oprostio, zapamtio i rekao istinu. Jer istina, pravednost i ljubav, zajedno uzete univerzalne vrednote, temeljni su kriterij čovjekove slobode i pravednih odnosa. U knjizi Čovjek i njegova sjena, zaključuje Solić, Kovačevićeva sjena, udabš, vidi vedro nebo u svojim mislima, priznaje svoja nedjela i traži oprost. I to ne samo za sebe već i za sve svoje istomišljenike, misleći kako bi jedna ozbiljna listracija ublažila stanje i pomogla da još živući krivci dođu do potrebe za kajanjem te da se pokaju za svoj dio lutanja i hodanja krivim stazama. Konačno, ova bi knjiga svojom istinom, poštenjem i razumjevanjem, trebala započeti progovaranje o tom prošlom patološkom stanju koje je u potpunosti uništilo dostojanstvo dijela svojih protagonista. Želimo li dobro svojoj državi i narodu učinimo sve što je u našoj moći kako bi što prije došli do prave istine o događajima koji su se potiho, ali uvijek krvavo, događali i obilježavali našu suvremenu povijest.
U nastavku je o prijateljstvu s autorm knjige govorio dr. Nikola Ivaniš, dok je Vjekoslav Krsnik s posjetiteljima podijelio svoje, novinarsko, gledište o stvaranju Hrvatske što se tiče uloge UDBA-e.
Nakon svjedočenja Tadije Zubaka, Željko Kekić pojasnio je način djelovanja UDBA-e i svih ostalih agencija koje su se bavile očuvanjem jedinstva tadašnje Jugoslavije, ali i ispričao osobnu priču. 
Na samome kraju okupljenima se obratio autor knjige, zahvalivši se sudionicima događanja, organizatorima i svim posjetiteljima.