Otočna rožica: U Dobrinju nagrađeni najljepši otočni vrtovi, balkoni i terase

Uoči blagdana sv. Franja Asiškog, zaštitnika prirode, 03. listopada 2017. godine, u prostorijama Društvenog doma u Dobrinju, podjelom nagrada i priznanja, priređena je završnica jubilarne, desete po redu Otočne rožice.
Ova hvalevrijedna akcija Turističke zajednice otoka Krka, kojom se odabiru najljepši otočni vrtovi, okućnice, balkoni i terase, provodi se s ciljem unaprjeđenja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, kao i podizanja svijesti, koliko o zaštiti okoliša, toliko i o potrebi unapređenja turističkog proizvoda kroz oplemenjivanje životnog prostora.
Temeljem u lipnju zaprimljenih prijava, Stručno povjerenstvo, u čijem su susastavu, pod okriljem predsjednice Dobrile Kraljić, djelovali Hrvoje Skorup, David Mrakovčić, Ivica Brozić, Ivan Jurešić, Slavica Grgurić i Sanja Polonijo, prihvatilo je zadatak da obiđe sve kandidirane okućnice te vodeći se kriterijima struke odabere one najuspjelije. U kategoriji klasičnog vrta, pobjedu je tako odnijela Vlasta Mijić iz Sv. Vida Dobrinjskog, dok je drugo, odnosno treće mjesto pripalo Slavku Afriću iz Pinezića i Marici Lončarić iz Šila. Među održivim vrtlaricama i vrtlarima najbolji je bio Gordan Helinger iz Punta, za kojima slijede Marko Anić i Meri Gršković, oboje iz Vrbnika. U kategoriji balkona i terasa, prvo mjesto dodijeljeno je Konobi Luce iz Vrbnika, drugo Silvani Gržetić Goić iz Njivica, a treće Vjeri Hodanić iz Vrbnika, s time da je pohvalnicu za zamijećeni trud i zalaganje sa sobom ponijela Marica Žagar iz Punta. Svim prvoplasiranima ovom su svečanom prigodom uručene statue čije oblikovanje potpisuje Valter Stojšić.
Program, tijekom kojeg su okupljene s vrijednostima ove inicijative upoznali Majda Šale i Anton Bolonić, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice otoka Krka i predsjednik Turističke zajednice otoka Krka, a s nagrađenim vrtova, okućnicama, balkonima i terasama Dobrila Kraljić i Hrvoje Skorup, moderirala je Diana Blažević, dok je u glazbenom dijelu nastupio gitarist Mario Šimunović. Nakon podjele priznanja, kao i prethodnih godina, otvorena je izložba fotografske dokumantacije, i to ne samo nagrađenih vrtova, balkona i terasa, već i nenagrađenih okućnica koje su zaslužile da budu istaknute barem na ovakav, posredan, način.
Ovogodišnju Otočnu rožicu, organizacijski su podržale sve lokalne turističke zajednice, a sponzorski Turistička zajednica Kvarnera, Erste & Steiermärkische banka d.d., TKD Ponikve eko otok Krk d.o.o., Općina Dobrinj, Turistička zajednica Općine Dobrinj, TD Komun d.o.o., Autotrans d.o.o., P&B hortikultura, Parkovi plus d.o.o. i Turistička agencija Šiloturist.