Otok Krk - energetski samostalan i klimatski neutralan

Projekt IKRE - Island Krk Renewable Energy podupire otok Krk na putu da postane CO2 neutralan i energetski samostalan. Partneri su Grad Krk i EARA - European Asbestos Risk Association, a voditelj projekta Eko Kvarner.

Projekt financiran iz fonda EUKI provodi se od 2018. do 2021. godine, a dio je šire strategije održivosti otoka Krka čiji zajednički cilj postizanja nulte emisije CO2 do 2030. godine podupiru sve otočne jedinice lokalne samouprave. Projektni cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova. Smanjenjem ovisnosti o energiji dobivenoj iz fosilnih goriva doprinosi se tome cilju, i to konkretno postavljanjem (minimalno) 250 malih solarnih elektrana na krovove privatnih kuća. Kroz projekt je oformljen informacijski ured za savjetovanje građana o solarnim elektranama i energetskoj učinkovitosti. EARA kao partner ima ulogu edukacije i stručnog savjetovanja o koordiniranim akcijama uklanjanja azbestnih ploča i postavljanja solarnih panela. U okviru projekta predviđene su i izobrazbe instalatera fotonaponskih sistema. Krk tako postaje model održivosti i uspješne energetske tranzicije drugim otocima te primjer da karbonska neutralnost i turizam ne trebaju biti međusobno isključivi.

Informacijski ureda za savjetovanje o solarnim panelima može se kontaktirati telefonom na 051 847 649 ili 091 2847 649. Savjetovanja će se nastaviti i po završetku projekta kroz suradnju s pridruženim partnerom Energetskom zadrugom Otok Krk.

 

EUKI - Europska inicijativa za klimatske promjene

– instrument financiranja njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš

 

EUKI - Europska inicijativa za klimatske promjene financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Federalnog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU). Opći ciljevi su intenziviranje prekograničnog dijaloga i razmjena znanja i iskustva u Europskoj uniji. Na taj način EUKI zajednica pokretača projekata i partnera potiče provedbu Pariškog sporazuma i pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Više informacija, redovne vijesti o projektima, doprinosi zajednice, publikacije i videozapisi mogu se naći na internetskoj stranici: euki.de, na engleskom i njemačkom jeziku.

 

Kako korona kriza utječe na realizaciju projekta pročitajte: OVDJE.