Otok Krk među 100 najzelenijih destinacija svijeta

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma, 27. rujna 2016. godine, u Ljubljani je otvorena dvodnevna konferencija Global Green Destination Day na kojoj su s ciljem promicanja svjetlije, povezanije i održive budućnosti u turizmu, dodjeljena priznanja najzelenijim destinacijama svijeta, a među 100 odabranih svoje je mjesto pronašao i otok Krk!

Uz nominaciju 100 najzelenijih destinacija, ključna misija ove manifestacije je omogućiti sudionicima da stvore nove kontakte te pristupe strateškim partnerstvima i međunarodnoj mreži. Dodjeljivanje priznanja izvrsnosti destinacijama koje su uspješno uvele održive mjere u turizmu predstavlja nastavak inicijative National Geographic Travellera, a ono rezervirano za naš otok tijekom centralne svečanosti preuzela je Majda Šale, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice otoka Krka. Ovim priznanjem otok Krk je, kao i ostali dobitnici, zaslužio prestižne Quality Coast, Quality Destinations i Slovenia Green certifikate.
Ljubljanska konferencija ove je godine okupila više od 200 vodećih stručnjaka na području zelenog turizma, predstavnika destinacija, udruga, hotelijera i turističkih operatera iz 45 zemalja koji se zalažu za održivi razvoj u turizmu. Osim otoka, na popisu 100 najzelenijih destinacija svijeta našlo se još pet hrvatskih, i to Gorski kotar te gradovi Pula, Delnice, Mali Lošinj i Drniš, što znači da je najviše razloga za zadovoljstvo imala upravo Primorsko-goranska županija na čijem se području nalaze čak četiri dobitnika. Njihovi predstavnici bili su pozvani da pred ostalim sudionicima konferencije prezentiraju svoje destinacije, te preuzmu certifikate koje će odsad moći koristiti u svim oblicima komunikacije i promocije.
Sve predstavnike naših nagrađenih destinacija ovom je prigodom primila i Veleposlanica Republike Hrvatske u Sloveniji Vesna Terzić, istakavši, pritom, značaj razvoja održivog turizma, ali i iznimnu važnost poticanja javnog i privatnog sektora da sudjeluju u uvođenju održivih praksi u turističku djelatnost.